Udland

Julegave fra Trump: Udskyder told på Kina-varer for at redde julehandlen

Den amerikanske præsident ser ud til for første gang at erkende, at også amerikanerne bliver ramt af handelskrigen med Kina.

Amerikanerne har fået en tidlig julegave i handelskrigen mellem USA og Kina.

Det sker, efter at præsident Donald Trump tirsdag overraskende annoncerede, at man har udsat den 10 procents told, der ellers var varslet på en stribe varer fra Kina, så den bliver indført 15. december i stedet for 1. september.

Det skriver New York Times.

Varerne er blandt andet mobiltelefoner, bærbare computere og legetøj. Ifølge præsidenten selv sker det for at redde julehandlen.

- Det, vi har gjort, er, at vi har udsat det, så det ikke rammer julehandlen, sagde Donald Trump til de fremmødte journalister.

Donald Trump har ellers holdt fast i, at de øgede toldsatser kun skader Kina, men ser med denne melding ud til at erkende, at amerikanske forbrugere også bliver ramt.

Præsident presset af virksomheder

Mens Trump har udsat den øgede told på nogle varer, er andre toldtruede varer helt røget af listen.

Det sker ifølge New York Times efter pres fra virksomheder og forbrugerorganisationer, der har talt højt om den skade, som handelskrigen gør på dem.

Trumps beslutning er bare den seneste i den over et år lange handelskrig mellem USA og Kina.

Handelskrigen er eskaleret

Første skud i handelskrigen lød 6. juli sidste år, da USA indførte told på kinesiske varer for 34 milliarder dollar. Kina reagerede med toldsatser af samme kaliber. Siden er krigen eskaleret.

I maj øgede USA toldsatserne til 25 procent på halvdelen af alle varer fra Kina, og Trump truer med at slå ned på den sidste halvdel.

Senest har den kinesiske centralbank valgt at devaluere den kinesiske yuan, så den nu koster mindre end syv yuan per dollar. Det er laveste niveau i forhold til dollaren i ti år.

Ifølge nyhedsbureauet AP kan devalueringen være et tegn på, at Beijing bruger Kinas valuta som et våben mod USA i handelskrigen.

Kina og USA på kollisionskurs

USA og Kina har været på kollisionskurs i forhold til handel, siden Donald Trump tiltrådte som præsident i 2017.

Allerede under sin valgkamp beskyldte han Kina for at snyde USA samt at manipulere sin valuta for at stille sig selv bedre i samhandlen.

USA har allerede lagt en told på 25 procent på udvalgte varer fra Kina til en værdi på 250 milliarder dollar.

Den nye toldsats - som nu er udsat til december - er på 10 procent på udvalgte varer fra Kina til en værdi af 300 milliarder dollar.