Udland

Island danner kulisse for ny Marsmission

Her ses NASA's base på Island. I baggrunden kører Marsfartøjet langsomt rundt i landskabet. Halldor Kolbeins / Ritzau Scanpix

Efter planen vil NASA sende en ny robot af sted mod Mars næste år. Indtil da bliver prototypen testet på Island.

Med sit sorte sand, vindblæste klitter, forrevne bjergtinder og en slette af lavasten kunne området omkring Islands andenstørste gletscher, Langjokull, næsten høre hjemme på en anden planet.

Og netop på grund af landskabet har NASA valgt området til at teste deres nye robotfartøj, som skal sendes til Mars i 2020.

Rumfartøjet skal tage arven op efter Curiosity, som er en sekshjulet Marsrobot, der har udforsket Mars siden 2012. Her har den været på jagt efter tegn på forhistorisk liv og har lavet forberedelser til besøg fra mennesker.

Hastighed på under én kilometer i timen

Eksperter siger, at vulkanøen Island, som ligger midt i det nordlige Atlanterhav, på mange måder minder om "den røde planet", Mars.

- Det er et godt sted at øve sig på at udforske Mars og til at lære at køre Marsrobotten, siger Adam Deslauriers fra Canadas Mission Control Space Services, som står for at teste prototypen af den nye robot.

Prototypen af den robot, som NASA vil sende til Mars næste år.

Det nye fartøj, som vejer 570 kilo, bevæger sig med en hastighed på under én kilometer i timen.

Ifølge Mark Vandermeulen, som er robotingeniør ved Mission Control Space Services, bliver hastigheden nødt til at være adstadig, for at rumrobotten skal kunne indsamle data og tage brugbare billeder.

Det langsommelige tempo, som fartøjet bevæger sig i på Island, er dog stadig to til fire gange hurtigere end den fart, den kommer til at bevæge sig i på Mars.

Robotten, som lige nu bliver testet på Island, er kun en prototype. Den endelige version, som endnu ikke er blevet navngivet, kommer også til at kunne indsamle prøver og opbevare dem i reagensglas, som kan blive bragt tilbage til Jorden af fremtidige missioner.

Er tidligere blevet brugt som øveterræn

Det er ikke første gang, Island bliver brugt som øveterræn for NASA-missioner.

NASA's forskere arbejder på basen på Island.

Under Apollo-missionerne i 1960'erne trænede 32 astronauter også på vulkanøen.

Den nye Marsrobot skal efter planen sendes af sted mellem 17. juli og 5. august næste år.