Udland

Her er billederne, der afslører Kinas militær på grænsen til Hongkong

Kinesiske militærkøretøjer er blevet set tæt på Hongkong efter ti ugers demonstrationer, som Kina kalder "spirrende terrorisme".

En stribe militærkøretøjer er blevet spottet i den kinesiske by Shenzhen tæt på grænsen til Hong Kong.

Det viser satellitbilleder og videoer på sociale medier.

Videoerne blev optaget mandag morgen. Den lange kolonne af militærkøretøjer kørte gennem byen op mod Shenzhens stadion, hvor de ifølge satellitfotos holder klar.

Det er rumteknologiselskabet Maxar Technologies, der har frigivet satellitbillederne.

Stadionet ligger bare fem kilometer fra den bro over Shenzhen-bugten, som forbinder den kinesiske by med Hongkong.

Kina er klar til at gribe ind

Det kinesiske statsmedie Global Times delte en video med optagelserne, der ifølge dem viser troppebevægelser "før en tilsyneladende stor øvelse".

Det samme skal have fundet sted for knap to uger siden, hvor 12.000 politibetjente, tanks, helikoptere og bæltekøretøjer ifølge Global Times var samlet i Shenzhen for en øvelse i at tackle optøjer.

Men analytikere mener derimod, at Kina spiller med musklerne over for Hongkong, der har været ramt af demonstrationer i snart tre måneder.

En af dem er Adam Ni, der forsker i kinesisk udenrigs- og sikkerhedspolitik ved det australske universitet Macquarie University i Sydney.

- Kina skruer op for de signaler, de sender, og budskabet, de ønsker at sende, er temmelig klart: Hvis protesterne eskalerer yderligere, er Kinas væbnede styrker parate til at gribe ind, skriver han på Twitter.

Demonstrationer i snart tre måneder

De kinesiske troppebevægelser kommer efter ti ugers protester, demonstrationer og voldelige sammenstød i Hongkong, hvor flere hundredetusinder mennesker har været på gaden.

Henover weekenden indtog demonstranter endda lufthavnen i Hongkong, hvor protesterne flere gange satte en stopper for flytrafik ind og ud af Hongkong.

Uroen startede med protester mod en ny udleveringslov, der ville betyde, at sigtede personer i Hongkong kunne risikere at blive udleveret til retsforfølgelse i Kina.

Lovforslaget blev efter flere voldsomme demonstrationer ’udskudt’, men aldrig taget af bordet. Uroen er derfor fortsat og taget til, og demonstranterne kræver nu, at Hongkongs politiske leder Carrie Lam skal gå af.

- Centralregeringen har fortsat tiltro til, at jeg, regeringslederen i Hongkong, i samarbejde med politiet stadig er i stand til at løse krisen, sagde hun på en pressekonference tirsdag.

Centralregeringen har dog også signaleret, at den er klar til at gribe ind over for det, som den kalder 'den spirende terrorisme' i Hongkong, hvis ikke det snart lykkes at få stoppet de voldelige protester.

USA's præsident, Donald Trump, reagerede tirsdag aften dansk tid på optagelserne af kinesisk militær tæt på grænsen til Hongkong.

- Vores efterretningstjenester har underrettet os om, at den kinesiske regering flytter tropper til grænsen til Hongkong. Alle bør være rolige og sikre!, skrev han.