Udland

Danskere skal flere år i fængsel - smuglede svinesæd i shampoo-flasker

De australske myndigheder modtog et tip om sædsmuglingen i 2017. Mistanken blev bekræftet, efter hårprøver blev taget fra mere end 100 grise. Ryan Woo / Ritzau Scanpix

Sædsyndikatet blev afsløret efter otte års ulovlig import af svinesæd.

To danske svineavlere er idømt henholdsvis to og tre års fængsel for illegal import af dansk svinesæd til Australien.

I årevis har de sammen med en række andre danske statsborgere smuglet sæden i shampooflasker i deres håndbagage for at undgå de australske lufthavnsmyndigheder.

Det skriver ABC News.

Det drejer sig om medejer af den danske virksomhed Vestaustralien GD Pork Torben Sørensen og ledende medarbejder Henning Laue. De har begge erklæret sig skyldige i sagen.

Danske svin er mere fertile

I en periode fra 2009 til 2017 har de to mænd indført nok dansk sæd til Australien til at inseminere mindst 199 søer, hvilket strider imod landets lovgivning.

Det har siden 1995 været ulovligt at importere svinegener til Australien af frygt for mund- og klovsyge.

Men det stoppede ikke de to danske svineavlere. Danske svin er nemlig mere fertile og produktive end deres australske artsfæller. En dansk so føder i gennemsnit 32 unger, mens de australske kun føder 26.

Idømt millionbøde

I løbet af de otte år, importen stod på, blev det til intet mindre end 2000 grislinger med danske gener. Der er efterfølgende ikke konstateret tilfælde af mund- og klovsyge.

Bortset fra fængselsdommen er virksomheden blevet tildelt en bøde på 500.000 australske dollars (knap 2,3 millioner kroner, red.), men virksomheden er imidlertid under frivillig afvikling.

Torben Sørensens egen advokat beskrev i retten danskernes handlinger som "dumme".