Udland

Mand amok med kniv i Sydney - en død og mindst en såret

Manden er anholdt og i politiets varetægt.

En mand blev tirsdag eftermiddag lokal tid anholdt i den australske storby Sydney, hvor han stak en kvinde og forsøgte at stikke flere andre.

Det oplyser australsk politi ifølge Sydney Morning Herald og 9 News Sydney.

Ifølge det lokale politi handlede manden alene, da han klokken 14.00 lokal tid trak en lang kniv tæt på Hotel CBD, der ligger i centrum af byen.

En kvinde blev derudover fundet død ikke langt fra samme sted, og politiet undersøger netop derfor, om der er en sammenhæng mellem de to hændelser.

David Faktor, der er talsmand for St. Vincents hospital i Sydney, har bekræftet, at kvinden, der blev stukket i ryggen, er uden for livsfare og stabil.

Videoer og billeder fra Sydney viser, at flere borgere, inklusiv en brandmand og flere forretningsfolk, tilbageholdt manden, indtil politiet kom. De satte blandt andet en mælkekasse over hovedet på ham og en stol på brystet af ham, skriver 9 News Sydney.

Mangler fortsat motiv

Manden blev efterfølgende anholdt af politiet fra staten New South Wales. Han er 21 år og fra byen Marayong.

Det bekræfter politiinspektør Mick Fuller på et kort pressemøde efter episoden. Ifølge politiet ved man endnu ikke, hvad mandens motiv var, men politiet siger, at angrebene virkede uprovokerede.

Mick Fuller kalder manden for en "ensom ulv", men vil endnu ikke betegne angrebet som et terrorangreb:

- Der er blevet fundet oplysninger om ham, der antyder, at han havde nogle ideologier i forbindelse med terrorisme, men han har ingen åbenbare links til nogen terrororganisationer, siger Mick Fuller.

Ifølge Sydney Morning Herald var manden heller ikke på nogen terrorlister, ligesom at det endnu er uklart, om han ellers var kendt af politiet. Ifølge politiet har den 21-årige mand imidlertid en historik, hvor han flere gange er blevet behandlet for psykiske problemer.

Politiet var efter episoden massivt til stede på mandens adresse, hvor de blandt andet udspurgte hans mor.

Premierminister roser borgere

Paul O'Shaughnesy var én af de borgere, der jagtede gerningsmanden, da han løb rundt i centrum af Sydney.

Ifølge Paul O'Shaughnesy havde den 21-årige mand en balaclava for ansigtet, da angrebet fandt sted.

- Jeg ved ikke, om det er et instinkt eller hvad. Men vi følte, at vi var nødt til at prøve at begrænse denne fyr fra at gøre noget mere. Derfor løb min bror og jeg over gaden, hvor det lykkedes os at få fat på ham sammen med en anden fyr. Og så fastholdt vi ham, indtil politiet kom, siger Paul O'Shaughnesy til 9 News Sydney.

Australiens premierminister, Scott Morrisson, roser på Twitter Paul O'Shaughnesy og de andre borgere, der hjalp med at anholde den formodede gerningsmand. Ligesom at han opfordrer til, at man henvender sig med oplysninger til det lokale politi:

- Det voldelige angreb, der fandt sted i Sydney i eftermiddag, er dybt foruroligende. Angriberen er nu i politiets varetægt efter de modige handlinger af dem, der var til stede og var i stand til at begrænse ham, skriver han.