Udland

Hvilket våbensystem testede russerne, da missiltest gik helt galt?

Testen blev foretaget på et militært område nær byen Nyonoksa. Reuters.

Ifølge Putin vil Burevestnik-missilet have uendelig rækkevidde, når det er færdigudviklet.

Fem russiske atomingeniører, der torsdag blev dræbt under en test af en atomdrevet motor, blev mandag begravet i Sarov, en lukket by 373 kilometer øst for Moskva, der er kendt for at producere sprænghoveder til våben.

Nu spekulerer eksperter i Vesten over, hvilket nyt våben, det var, russerne var i gang med at teste, da ulykken indtraf.

Det russiske atomagentur Rosatom har tidligere testet det atomdrevne missil Burevestnik i området, men er ikke kommet med en officiel udmelding om, hvilket våbensystem der blev testet torsdag.

Vestlige våbeneksperter mener, at testen formentlig var af Burevestnik-missilet, som Nato har givet betegnelsen SSC-X-9 Skyfall.

Mark Galeotti, der er ekspert i russiske våbensystemer ved Royal United Services Institute (Rusi), siger til BBC, at russiske forskere gennem længere tid har kæmpet med at løse problemerne med atomdrevne missiler.

- Der er farten kontra vægten af missilet – og så er der risikoen ved at missilet udleder radioaktiv udstødning, siger Mark Galeotti.

Testområdet nær Nyonoksa stammer fra Sovjet-tiden.

'Vi har lært meget'

Den amerikanske præsident Donald Trump tweetede tirsdag, at det var et Skyfall-missil (Nato-betegnelsen for Burevestnik-missilet) der blev testet:

- USA har lært meget af den mislykkede missileksplosion i Rusland. Vi har en lignende, men mere avanceret teknologi. Den russiske ’Skyfall’ eksplosion har skabt bekymring om luftkvalitet omkring testcenteret og også længere væk. Ikke godt!

Præsidentens tweet har vakt opsigt i USA, hvor de fleste militære eksperter er enige om, at USA faktisk ikke besidder denne teknologi. Så enten har Trump afsløret et hemmeligt militært forskningsprogram, eller også er det lodret forkert, hvad han skriver, skriver avisen The Independent.

Det er dog stadig uklart, om det rent faktisk var et Burevestnik-missil, der eksploderede torsdag.

Det russiske militær tester også missilet Zircon, der ifølge militæret kan flyve op mod otte gange lydens hastighed, og er i gang med at udvikle en langtrækkende undervandsdrone kaldet Poseidon, der affyres fra ubåde.

Indbyggere skal flytte

Den fatale test blev udført på en platform i det Arktiske Ocean ud for byen Nyonoksa. De russiske myndigheder har i dag anbefalet indbyggerne at forlade byen, mens der ryddes op efter eksplosionen, skriver Reuters.

I byen Severodvinsk, der ligger 40 kilometer øst for Nyonoksa, blev der i en periode på 40 minutter efter eksplosionen målt radioaktiv stråling, der var op til 16 gange det normale – uden strålingsniveauet dog nåede op på sundhedsfarlige niveauer.

Tre andre ingeniører kom til skade ved eksplosionen. De er nu indlagt på hospitalet, oplyser Rosatom. Ifølge det russiske nyhedsbureau Tass er de læger, der har behandlet de sårede fra ulykken, nu selv sendt til Moskva, hvor de skal igennem et medicinsk tjek hos andre læger.

Forud for testen torsdag havde det russiske forsvarsministerium afspærret Dvina Bay – det havområde nord for Nyonoksa, hvor testen blev udført. Dvina Bay vil forblive afspærret for civile skibe indtil september, oplyser de russiske myndigheder.

Kort efter eksplosionen blev der konstateret forhøjede radioaktive tal i nabobyerne.

Atomskib i området

Barents Observer, en norsk maritim nyhedsside, skrev allerede fredag, at det russiske atomgodsskib Serebryanka befandt sig inden for den afspærrede zone i Dvina Bay.

Barents Observer spekulerer i, om godsskibet befinder sig i zonen for at fjerne eventuel atomart affald efter den mislykkede missiltest.

Nyt supervåben

Burevestnik-missilet har været fulgt med interesse, siden den russiske præsident Vladimir Putin i marts sidste år fortalte, at det atomdrevne krydsermissil havde bestået de første tests.

Den russiske præsident Vladimir Putin afslørede detaljer om det nye krydsermissil, da han talte til russiske parlamentarikere i marts 2018.

Ifølge Vladimir Putin vil Burevestnik-missilet have uendelig rækkevidde, når det er færdigudviklet, og det vil være så hurtigt, at det kan undvige antimissil-forsvarssystemer.

Den statskontrollerede russiske avis Rossiiskaya Gazeta beskrev i sidste måned Burevestnik-missilet som et ’hævnvåben’. Samme beskrivelse brugte nazisterne om deres V-raketter, der blev brugt til at angribe Storbritannien mod slutningen af Anden Verdenskrig.

'Dommedagsvåben'

Våbenekspert Mark Galeotti siger imidlertid, at der en del skepsis omkring, hvorvidt Burevestnik-missiler nogensinde vil se dagens lys. Han nævner i den forbindelse, at et andet russisk missil ved navn Bulava havde mange mislykkede testforsøg, inden det blev sat i produktion.

Mark Galeotti kalder Burevestnik-missilet for et dommedagsvåben, der kun kommer til sin fulde ret i en regulær atomkrig.