Udland

Unge fortsætter optøjer i Hongkong - nu smækker forældrene kassen i

Søndag eskalerede sammenstød mellem politi og demonstranter. Mandag er alle fly ud af Hongkong blevet aflyst.

Mandag morgen er tusinder af demonstranter rykket ind i Hongkong International Airports bygninger, hvilket har medført, at ledelsen i lufthavnen har beordret alle selskaber til at holde deres fly i lufthavnen på jorden resten af dagen.

Fly, der mandag morgen var i luften med kurs mod lufthavnen i Hongkong, vil dog få tilladelse til at lande. Det skriver South China Morning Post.

Billeder fra lufthavnen viser, hvordan demonstranterne har indtaget terminalen.

Ifølge South China Morning Post er trafikken på vejene uden for lufthavnen gået helt i stå, da adskillige busser med demonstranter er på vej mod lufthavnen. Flere skal have forladt busserne og være fortsat til fods for at komme frem.

De voldsomme protester i Hongkong eskalerede søndag, da politi og demonstranter søndag igen stødte sammen. Politiet sendte både tåregas mod demonstranter og trak knipler under de voldsomme sammenstød.

Det var tiende weekend i træk med demonstrationer.

Forældre vil bremse optøjer

Journalist Flemming Ytzen, der har et stort kendskab til Asien, kalder optøjerne i Hongkong et generationsopgør, da hovedparten af demonstranterne er i alderen 18 til 30 år.

Forældrene til demonstranterne forsøger omvendt at bremse de eskalerende optøjer ved at smække pengekassen i.

- Medier i Hongkong skriver nu, at forældrene er begyndt at tilbageholde bidrag til husleje med videre. Det er så dyrt at bo og uddanne sig i Hongkong, at det er udbredt, at de unge skal have penge med hjemmefra, siger Flemming Ytzen til TV 2.

Forældrene har ifølge Ytzen erkendt den realitet, at Hongkong er under integrering i Kina.

Kina advarer

Den tidligere britiske kronkoloni Hongkong har siden 1997 hørt under Kina, men der er delvist selvstyre efter devisen "ét land, to systemer" - underforstået at Hongkong skal være demokratisk.

De igangværende demonstrationer begyndte, da borgerne i Hongkong protesterede over et nyt lovforslag. Det ville gøre det muligt at udlevere borgere fra Hongkong til retsforfølgelse i Kina.

Hongkongs regeringsleder, Carrie Lam, har erklæret lovforslaget for skrottet. Men demonstranterne er utilfredse med, at hun ikke formelt har trukket det tilbage. Mange kræver også, at Lam træder tilbage.

De er bekymrede for en stigende kinesisk indflydelse i regionen.

Centralregeringen i Kina har advaret demonstranterne om ikke at betragte regeringens manglende modsvar som et tegn på svaghed. Det skriver nyhedsbureauet AP.

Det lyder videre fra myndighederne, at de kriminelle "presser byen mod afgrunden".