Udland

Rusland advarer Youtube i brev

Advarslen kommer, dagen efter at tusinder samledes i Moskva til landets største politiske demonstration i årevis.

Youtube blander sig i russiske statsanliggender, når videotjenesten tillader reklamer for uanmeldte demonstrationer på sin platform. Sådan lyder det nu fra den russiske regerings data- og mediemyndighed, Rozkomnadzor.

I en meddelelse på sin hjemmeside skriver den russiske regeringsmyndighed, at den i et brev til Youtubes moderselskab, Google, har advaret mod reklamer for det, russerne selv betegner som ”store ulovlige begivenheder".

Samtidig varsler de om ”passende reaktioner,” hvis det fortsætter.

- Hvis Google ikke tager ansvar for det, vil Rusland betragte det som en indblanding i statens nationale anliggender, ligesom det er en fremmed påvirkning og forsøg på at hindre afholdelsen af et demokratisk valg i Rusland, står der blandt andet i meddelelsen.

Største politiske demonstration i årevis

Advarslen kom, dagen efter at op mod 60.000 demonstranter lørdag gik på gaden i Moskva, i protest mod at oppositionspolitikere bliver nægtet at stille op ved valget til bystyret 8. september.

Russisk politi står vagt under demonstrationerne til fordel for oppositionspolitikeres ret til at stille op til bystyret i Moskva.

Det er femte weekend i træk, at demonstranterne går på gaden, og demonstrationen er den største politiske af sin slags i Rusland i knap otte år.

Den russiske valgkommission fastholder, at kandidaterne ikke har indsamlet nok vælgererklæringer til at stille op, men den forklaring giver demonstranterne ikke meget for.

De mener derimod, at det er et bevidst forsøg på at ekskludere oppositionen fra valget. Samtidig er flere oppositionspolitikere blevet tilbageholdt, blandt andre oppositionslederen Aleksej Navalnyj.

Russisk politi tilbageholder den russiske oppositionspolitiker Lyubov Sobol nær hendes kontor i Moskva, 10. august 2019.

Rusland: Udenlandske magter sendte opfordringer til vold

Ifølge russiske myndigheder har unavngivne aktører brugt konti på Youtube til at købe reklameplads, der sendte pushnotifikationer til Youtube-brugere. Notifikationerne indeholdt ifølge russerne opfordringer til vold.

Og ifølge næstformanden for Føderationsrådets udenrigsudvalg, Andrej Klimov, står fremmede magter bag reklamerne.

- Det bekymrende er, at det er informationer, der er tydeligt ophidsende, og som åbenlyst provokerede folk til at bryde loven, siger han ifølge det statskontrollerede nyhedsbureau Tass.

Selvom lørdagens demonstrationer var godkendt af de russiske myndigheder, blev 245 demonstranter alligevel anholdt. De 146 blev anholdt i Moskva, efter at den officielle demonstration sluttede, og hundredevis af demonstranter bevægede sig mod præsidentens administrationsbygning.