Udland

Røg fra sibiriske skovbrande dækker nu område større end EU

Sibirien er ramt af kraftige skovbrande. Russian Federation Service Aviation Forest Protaction/handout / Ritzau Scanpix

Områderne omkring Arktis er ramt af mange skovbrande. Grønland har bedt danske brandfolk om hjælp til at slukke en stor naturbrand.

På tredje måned hærger en række store naturbrande i den nordlige polarcirkel. Det brænder i Alaska, Grønland, Canada og i det nordlige Rusland, hvor en røgsky over Sibirien nu fylder et område, der er større end EU.

En kombination af - for områderne - usædvanlige høje temperaturer og en lav jordfugtighed har skabt de perfekte forhold for antænding af brande i naturen, siger Mark Parrington, der forsker i udledningen fra naturbrande ved Copernicus Atmosphere Monitoring Service, til The Guardian.

Samtidig siger han, at brandene i udledningen af CO2 og varighed klart overgår tidligere brande i det arktiske område. Den hidtidige rekord for de 17 år, der er satellitdata fra, var på nogle få uger, lyder det fra Mark Parrington.

- Vi har ikke set noget som det her før. Ildens intensitet er stadig et godt stykke over det gennemsnitlige, siger han til den engelske avis.

I Sibirien satte præsident Vladimir Putin i slutningen af juli militæret ind i bekæmpelsen af brandene, og fire sibiriske regioner erklærede undtagelsestilstand i et område på størrelse med Vesteuropa.

Alligevel fortsætter det med at brænde, og den enorme røgsky har nu retning mod Alaska, hvor der i forvejen er registreret flere end 400 brande over sommeren.

Foto fra 22. juli. Skovbrand i Alaska.

Danske brandfolk til Grønland

I Grønland, der denne sommer har været præget af tørke, har en naturbrand siden begyndelsen af juli hærget et kæmpe område mellem Sisimiut og Kangerlussuaq i det vestlige Grønland.

Selvstyret har nu bedt Beredskabsstyrelsen i Danmark om at sende 30 brandfolk til at bekæmpe flammerne, der bliver ved med at skyde op fra den ulmende undergrund.

Et satellitbillede viser røgen over Vestgrønland.

Senest blussede branden voldsomt op nordøst for Sisimiut natten til mandag. Den lokale beredskabschef i Qeqqata kommune, Ole Kreutzmann, siger, at søndagens opblussen er noget af det hurtigste, der hidtil er set i forbindelse med branden.

Vind får ilden til at blusse op

Selvom Grønland reelt ikke har nogle træer, og langt størstedelen af øen er dækket af is, er naturbrande hyppigt forekommende.

Ilden bliver slået ned, men fortsætter med at ulme i rødder og tørvelag, indtil vindpust får den til at blusse op igen.

Den aktuelle storbrand blev ifølge politiet oprindeligt startet 8. juli af en rygeovn.

Siden har lokale brandfolk og frivillige igen og igen slået flammerne ned, men hidtil uden at få endeligt bugt med branden.