Udland

Mistænkt for moskeangreb så op til massemordere – nu mobbes han af sine egne på nettet

Forsvarsadvokat forventer, at den mistænkte vil blive sigtet for forsøg på terror.

Opslag på sociale medier antyder, at den 21-årige mand, der er mistænkt for at stå bag et angreb i en moské i Norge lørdag, var inspireret af højreradikale angreb i både New Zealand og USA.

Det skriver The Guardian, det norske nyhedsbureau NTB og Aftenposten. Politiet har bekræftet, at den mistænkte har delt højreekstreme holdninger på nettet.

I beskeder slået op i intetnetforaene 4Chan og den nyere Endchan, der anonymt promoverer idéer, beskrev den 21-årige ifølge medierne sig som værende blevet ”udvalgt” af Sankt Tarrant.

Sankt Tarrant er en henvisning til Brenton Tarrant, der stod bag terrorangrebet på to moskéer i Christchurch, New Zealand, i marts.

Her blev 51 personer skudt og dræbt, mens gerningsmanden livestreamede angrebet via Facebook.

- Min tid er slut, jeg blev trods alt udvalgt af Sankt Tarrant … Vi kan ikke lade dette fortsætte, du er nødt til at klare racekrigen i det virkelige liv … det har været sjovt, har den 21-årige skrevet i et af sine opslag.

Norsk statsborger med norsk baggrund

Den 21-årige er norsk statsborger med norsk baggrund. Han stammer fra Bærum, der ligger omkring 20 kilometer vest for Oslo.

Lørdag drog han til byens Al-Noor Islamic Centre. Den norske avis Aftenposten skriver, at den mistænkte skulle have været klædt i uniform og bevæbnet. Ifølge The Guardian skulle den 21-årige have været udstyret med en pistol og to geværer. De to sidste lignede ifølge vidner haglgeværer. Politiet har endnu ikke bekræftet hverken udrustning eller våben.

Inde i bygningen begyndte den 21-årige at skyde omkring sig og endte med at blive overmandet af den 65-årige Mohamed Rafiq.

Hylder ekstremister

I sine opslag på de sociale medier hylder den 21-årige tre andre højrefløjsekstremister, der alle er mistænkt for at have gennemført såkaldte white pride-angreb i løbet af 2019.

Brenton Tarrant bliver hyldet for at have adresseret ”det muslimske problem”, mens Patrick Crusius, der er tiltalt for at have dræbt 22 mennesker i masseskyderiet i El Paso, bliver hyldet for at ”kæmpe for at genvinde sit land”. Derudover roser den 21-årige en 19-årig, der er mistænkt for at have dræbt en kvinde i en amerikansk synagoge.

Den 21-årige mistænkte antydede samtidig, at han ville være den "tredje discipel", skriver NTB.

Det er et begreb, som Brenton Tarrant benytter, siger Tore Bjørgo, der er professor ved Universitetet i Oslo og på Politihøgskolen og leder for Senter for Ekstremismeforskning.

De to andre disciple skal have været gerningsmændene fra angrebet mod synagogen og Patrick Crusius.

Mistænkt til grin på nettet

Aftenposten har talt med norske forskere, der beskæftiger sig med ekstremisme på internettet. De følger de fora, hvor også den mistænkte bag det norske moskéangreb skal have færdes.

- Her kommer det tydeligt frem, at dem, der har udført terror, skudmassakrer og dræbt mennesker - gerne flest muligt - bliver hyldet.

- Nye voldsudøvere prøver at få anerkendelse ved at fremlægge deres planer og manifester, siger Tore Bjørgo.

Mange mobber ham for ikke at gennemføre

Cathrine Thorleifsson, forsker ved Senter for Ekstremismeforskning

Cathrine Thorleifsson, der er forsker ved Senter for Ekstremismeforskning, siger, at den mistænkte på ekstremistiske fora er blevet hængt ud - frem for at blive anerkendt - efter angrebet, hvor ingen blev dræbt.

- Mange mobber ham for ikke at gennemføre, siger hun til Aftenposten.

Sigtet for drab

Lørdag aften blev den mistænktes 17-årige stedsøster fundet død i Bærum.

Den 21-årige formodede gerningsmand er derfor både sigtet for drab og drabsforsøg.

Sigtelser, han nægter sig skyldig i, lyder det fra mandens forsvarer, Unni Fries. Offentligheden skal ikke forvente at høre ord fra den mistænktes egen mund, når han i dag klokken 13.00 bliver fremstillet i grundlovsforhør.

- Han møder i retten i morgen (mandag, red.), men han kommer ikke til at afgive forklaring, siger Unni Fries til det norske nyhedsbureau NTB søndag aften.

Ved grundlovsforhøret vil anklagemyndigheden ifølge den norske avis VG argumentere for, at manden fængsles i fire uger.

Mens sigtelserne søndag lyder på drab og drabsforsøg, forventer Unni Fries, at den udbygges mandag med en sigtelse for terror.

- Jeg har forstået på politiet, at han bliver sigtet for terror mandag. De må foretage de vurderinger, de foretager, siger forsvareren.

Motivet bag angrebet er ikke bekræftet.