Udland

Mistænkt for moskéskyderi sigtes for drab på stedsøster

En mand er sigtet for drabsforsøg efter skyderi i en moske i byen Bærum. Han er også sigtet for et drab på sin søster.

Politiet i Norge efterforsker et skyderi i en moske som et forsøg på terror.

Det blev slået fast på et pressemøde søndag.

En bevæbnet mand gik lørdag til angreb mod Al-Noor Islamic Centre-moskéen i Bærum. Ifølge politiet blev der affyret flere skud, men ingen mistede livet, da manden hurtigt blev overmandet af personer i moskeen. Manden blev fastholdt, indtil politiet ankom, og manden blev anholdt.

- Han er sigtet for drabsforsøg og drab, og vi tager løbende stilling til eventuelt at ændre sigtelsen til en terrorhandling, siger sektionsleder ved politiet i Oslo Rune Skjold, der oplyser, at den anholdte er 21 år gammel.

Lørdag aften fandt politiet liget af en yngre kvinde på en adresse i kommunen Bærum, og politiet kobler de to episoder sammen.

Kvinden blev fundet, kun få timer efter angrebet i moskeen.

Norsk politi oplyser, at der er tale om gerningsmandens 17-årige stedsøster.

Manden nægter sig skyldig i drab og drabsforsøg i moskéen, siger hans advokat søndag aften.

Norsk politi oplyser, at skyderiet i en moske i Bærum i går efterforskes som et forsøg på terror.

Politi: Mistænkt havde ekstreme holdninger

Den anholdte fra moskeskyderiet har, ifølge politiet, udvist en opførsel, der tyder på, at han ville begå et terrorangreb.

- Vores efterforskning viser at gerningsmanden har ekstreme holdninger, han har indvandrerfjendtlige holdninger, han ville skabe frygt, siger Rune Skjold.

Derfor efterforskes angrebet som et forsøg på en terrorhandling, men politiet understreger, at de endnu ikke kan sige noget med sikkerhed.

Den norske politileder oplyser desuden, at gerningsmanden har haft dialog med flere personer på internetfora, og fra politiets side er man nu ved at efterforske, om det har relation til angrebet i moskeen.

Overmandet af ældre mand

Skyderiet i moskeen blev anmeldt klokken cirka 16.30 lørdag. Tre kvarter senere meddelte politiet i Oslo, at gerningsmanden var tilbageholdt og at situationen var bragt under kontrol.

Det var en 65-årig mand, der selv tog affære.

Til norsk TV2 siger forstander Irfan Mushtaq, at den bevæbnende mand blev pacificeret af et medlem af menigheden, da han ankom til moskeen.

Irfan Mushta foran al-Noor Islamic center moskeen lørdag aften.

- Der sad tre medlemmer af menigheden og læste i koranen. De så gerningsmanden komme ind, og de to løb i sikkerhed, mens det tredje medlem - en 70-årig mand - gik til modangreb, siger Irfan Mushtaq.

Politiet understregede på søndagens pressemøde, at det var indgrebet fra personerne i moskeen, der forhindrede angrebet i at udvikle sig yderligere.

- Det er ikke ufarligt at gribe ind i sådan en situation, hvor der også er våben involveret. Disse personer har udvist stort mod, siger Rune Skjold.

Statsminister: Vi må kæmpe sammen

Den norske statsminister, Erna Solberg, opfordrer på Twitter det norske folk til at stå sammen mod had.

- Angrebet på moskeen i Bærum skaber frygt og uro. Had og muslimfjendtlige holdninger må vi bekæmpe sammen. Vi slår ring om vort muslimske miljø, når de går til bøn i dag, skriver Erna Solberg.

Den 21-årige gerningsmand er blevet begæret varetægtsfængslet i fire uger, og han har indvil videre nægtet at afgive forklaring.