Udland

Filmselskab trækker storfilm efter masseskyderier

En satirisk thriller om menneskejagt har mødt så hård modstand, at premieren på den stjernespækkede "The Hunt" udsættes på ubestemt tid.

Massedrabet i den texanske by El Paso og det efterfølgende i Ohio får nu Universal Film til at stoppe lanceringen af 'The Hunt'. Den udmelding kommer efter en tiltagende modstand mod våbenvold - i hvert fald når den har Hollywood og underholdningsindustrien som afsender.

- Universal Pictures og filmskaberne af ‘The Hunt’ vælger af omsorg over for landets seneste skydetragedier midlertidigt at sætte marketingkampagnen på pause, siger en talsperson fra Universal ifølge branchebladet The Hollywood Reporter.

Filmen, som på rollelisten har navne som Hilary Swank, Betty Gilpin og Justin Hartley, handler om en gruppe på 12, der vågner i en lejrlignende lysning i udkanten af en skov.

Det udsatte dusin er endnu ikke klar over, at de er udset til et eksperiment, hvor de jagtes med både knive og skudvåben af en særlig "elite", der er udset til at kunne jagte gennemsnitlige amerikanere frem for prærieulve, kaniner og kalkuner.

Film på forkert tid og sted

Ifølge Universal Pictures er der tale om en "satirisk thriller". En slags sindbillede på våbenbegejstringen, når den går ud i sit mest ekstreme og fortegnede.

Alligevel har man altså valgt at trække den stjernespækkede billetmagnet.

- Vi står side om side med vores filmskabere og vil fortsætte med at distribuere film i partnerskab med modige og visionære skabere, men vi forstår, at det ikke er tiden til denne film, siger filmselskabet.

'The Hunt' skulle have haft amerikansk premiere 27. september og har forinden fået en R-rating som udtryk for, at den regnes for voldelig.

Forhåndsinteressen har dog været betydelig med over fire millioner visninger på YouTube af traileren. Men da tragedierne i El Paso og Ohio udspillede sig med 31 dræbte i sidste weekend, begyndte modstanden at rejse sig.

Først trak ESPN en reklamekampagne for 'The Hunt', og siden fulgte der også politiske stemmer i kølvandet.

Hollywood som hykleriets højborg

Det er tilhængere af en liberal våbenlovgivning, som er gået i clinch med Hollywoods privilegerede elite. Fordi, hævder man, at mange af de toneangivende skuespillerstemmer plejer politisk korrekthed med afstandtagen til våbenlobbyisme samtidig med, at man gerne vil lave penge på film, hvor våben spiller en rolle.

Præsident Donald Trump adresserede netop det skisma i en tale kort efter de aktuelle skudmassakrer, hvor årsag og virkning blev debatteret i den amerikanske offentlighed.

- Det er meget farligt for vores land, at man udsender den slags film. Hollywood gør sig selv en bjørnetjeneste med det her, sagde Trump fredag på et pressemøde i Det Hvide Hus.

I debatten om, hvorfor USA igen og igen bliver ramt af masseskyderier, har Donald Trump også rettet sigtekornet mod voldelige videospil.

Supermarkedskæden Walmart har fjernet hylder med voldelige videospil, men sælger stadig våben, skriver CNN.

TV-stationer som ESPN og ABC har også reageret i deres programlægning ved at droppe e-sportsturneringer, hvor de kæmper med virtuelle våben.