Atomkraftværket i Fukushima mangler plads til inficeret vand
I 2022 vil atomkraftværket i Fukushima mangle plads til at opbevare tritium-inficeret vand.
Sommeren 2022.
Det er tidspunktet, hvor man løber tør for plads i forhold til de tanke, der opbevarer vand, der blev forurenet ved ulykken på atomkraftværket Fukushima i Japan.
Det skriver Japan Times.
Det viser en opgørelse fra firmaet Tepco, der står for opbevaringen af vandet på atomkraftværket, der blev stærkt beskadiget ved et jordskælv og en efterfølgende tsunami i marts 2011.
Ødelæggelserne var så store, at kølesystemerne brød sammen, hvilket førte til, at fire af Fukushimas seks atomreaktorer nedsmeltede, og radioaktivt stof blev frigivet til omgivelserne.
Titusinder af beboere blev evakueret i en radius på 20 kilometer rundt om værket.
Ifølge Tepco har ’Fukushima nr. 1’ 960 tanke indeholdende 1,15 millioner tons behandlet vand. Vand, der har været i berøring med radioaktivt stof, men som nu er renset.
Det eneste, man ikke kan rense vandet for, er stoffet tritium, der er en supertung form for brint.
I øjeblikket øges mængden af renset, men tritium-inficeret vand med 170 tons om dagen. Tepco vil øge beholdningen af tanke, så man kan lagre 1,37 millioner tons vand, men mener altså, at den forøgelse kun vil holde til 2022.
Nogle af de andre løsninger, man overvejede, var at lede det tritium-inficerede ud i havet, hvilket er en normal praksis på atomkraftværker verden over. Det ville ifølge de japanske myndigheder have været den hurtigste og billigste måde at gøre det på.
Men indbyggerne ved og omkring Fukushima, specielt fiskere, har udtrykt frygt for, at det ville skade områdets omdømme.
Derfor har man overvejet muligheder som at grave det ned i jorden eller omdanne til damp eller hydrogen. Men man har altså valgt at forsøge at udvide de områder, der kan opbevare de tanke, der kan indeholde vandet.