Udland

Russisk flyoffensiv sender norske fly i luften - har aldrig oplevet det før, siger talsmand

Norske F-16B-kampfly var i luften flere gange torsdag, da russiske fly fløj tæt på den norske kyst. ARKIVFOTO. Pierre Verdy / Scanpix Denmark

Norge ser med bekymring på den øgede tilstedeværelse af russisk militær i området omkring landet.

- I løbet af mine fire år som talsperson for Forsvarets operative hovedkvarter har jeg aldrig oplevet det her før.

Sådan lyder det fra major Elisabeth Eikeland, efter at det norske forsvar måtte afskære flere russiske fly langs den norske kyst torsdag. Ifølge det norske medie aldrimer.no var der tale om ni russiske fly.

De norske fly måtte på vingerne ad tre omgange i løbet af torsdagen efter en fælles beslutning fra NATO og Norge.

Og det er ikke kun de mange russiske fly omkring Norge, der skaber bekymringer hos nordmændene.

Norge er bekymret

Rusland har varslet mulige missiltests flere forskellige steder ud for Norges kyst 14. til 17. august.

En større russisk marinestyrke er derfor i disse dage på vej forbi Norge med kurs mod internationalt farvand, hvor øvelsen skal finde sted.

Allerede inden torsdagens observationer af russiske fly var Norges forsvarsminister, Frank Bakke-Jensen, ude at slå fast, at nordmændene fulgte situationen tæt.

- Vi har over tid set en udvikling, hvor Rusland optræder stadig mere selvhævdende i vores nærområder. Norge ser med bekymring på det og vil følge nøje med i den ventede russiske øvelsesaktivitet, lød det fra Frank Bakke-Jensen i en pressemeddelelse tirsdag.

Alvorligere, end vi tror

Ifølge Berlingskes sikkerhedskorrespondent, Kristian Mouritzen, har der gennem længere tid været øgede spændinger mellem Norge og Rusland.

Rusland føler sig blandt andet provokeret af, at den vestlige forsvarsalliance har holdt den største øvelse nogensinde med deltagelse af 50.000 soldater og 10.000 køretøjer i Midtnorge i oktober sidste år. Aldrig har en NATO-øvelse foregået højere oppe i Norge og mere tæt på den russiske grænse.

- Jeg har fået en del henvendelser fra militærfolk om, at situationen mellem Norge og Rusland er alvorligere, end vi tror, siger Kristian Mouritzen til TV 2.

Udover militærøvelser er det også faldet Rusland for brystet, at både USA og Storbritannien er massivt til stede i Norge.

NATO er bogstaveligt talt rykket nordpå. Det amerikanske marinekorps har fordoblet bemandingen fra 360 til 700 soldater og opbygget et depot i bjergene ved Trondheim. Briterne har en permanent base i landet, og Holland overvejer det samme.

- Rusland har selvfølgelig også provokeret den anden vej, men vi er i en fase, hvor der hele tiden bliver opbygget flere og flere spændinger, siger han til TV 2.

Rusland også på spil ved Alaska

Det er ikke kun Norges militær, der har været i kontakt med Ruslands ditto torsdag.

Amerikanske og canadiske militærfly observerede to langdistancebombefly fra Rusland ud for Alaskas kyst. Det skriver CNN, der har deres oplysninger fra North American Aerospace Defense Command.

De russiske fly har holdt sig i internationalt luftrum, fortæller de amerikanske myndigheder til CNN.