Udland

Russere hamstrer jod efter ulykke på militært testområde

To blev dræbt og seks kvæstet ved ulykken torsdag i Arkhanengelsk-regionen.

Efter et kort radioaktivt udslip efter en ulykke på et militært testområde i Arkhanengelsk-regionen i Rusland, er efterspørgslen efter medicinsk jod steget voldsomt, skriver BBC, som citerer russiske medier.

Ifølge rapporterne er apotekernes lagre af jod ved at være tømt i byerne Arkhanengelsk og Severodvinsk i Dvina-bugten i regionen.

Jod i pilleform kan blokere skjoldbruskkirtlens optagelse af radioaktivt jod, men pillerne kan også give helbredsproblemer.

To mennesker døde og seks blev såret ved ulykken på testområdet torsdag, som russisk militær kun har offentliggjort få detaljer om. Men i Nyonoska, hvor testområdet ligger, gennemfører man test for omtrent hvert eneste missilsystem, der bliver brugt af den russiske flåde, blandt dem interkontinentale ballistiske missiler affyret til søs, krydsermissiler og anti-luftskyts missiler.

Ifølge det russiske forsvarsministerium var det en raketmotor, der indeholdt væske, der eksploderede - men man har ikke oplyst, hvilket system det drejer sig om. Den russiske flåde har nu lukket ned for al fragt til og fra Dvina-bugten ved Det Hvide Hav i en måned.

Bygger og reparerer atomubåde

Men en kilde fra havnemyndighederne i Arkhanengelsk siger, at det er en planlagt nedlukning, som blev offentliggjort inden eksplosionen i testområdet i Nyonoksa.

I byen Severodinsk ligger der et skibsværft, som bygger og reparerer atomubåde for Ruslands nordlige flåde.

Det er apotekere i Arkanengelsk, der siger til det russiske nyhedsbureau Interfax, at man er ved at løbe tør for jod.

- I går var det totalt udsolgt, siger en apoteker, der fortæller, at jod i alle former er blevet revet væk i hendes forretning.

- Uroen startede ved fem-tiden, og de købte det hele, før vi lukkede. Ved checkout diskuterede folk nyhederne om strålingen i Severodvinsk og eksplosionen på det militære område, fortæller hun.

Jagten på jod er også beskrevet på et nyhedssite for Arkhanengelsk-området, 29.ru.

Ifølge det russiske medie var de læger, der evakuerede sårede efter eksplosionen i Nyonoksa, iført beskyttelsesdragter mod radioaktiv stråling. Der var også en voldsom stigning i efterspørgslen på jod efter katastrofen på atomkraftværket i Tjernobyl i det nuværende Ukraine i 1986. Dengang medførte ulykken et kraftigt radioaktivt udslip, som ramte store dele af Europa.

Nyhed om udslip slettet

Torsdag offentliggjorde myndighederne i Severodvinsk på deres hjemmeside nyheden om det 40-minutter lange radioaktive udslip, som nåede 2 mikrosieverts i timen. Bagefter vendte det tilbage til det normale niveau - 0.11 mirkosieverts i timen. Begge niveauer er for små til at forårsage strålesyge. Senere slettede myndighederne i Severodvinsk opdateringen - på et direkte spørgsmål fra BBC om hvorfor, lød svaret:

- Fordi denne hændelse hører under forsvarsministeriets myndighed.

Ifølge BBC siger det russiske forsvarsministerium:

- Der har ikke været noget udslip i atmosfæren af skadelige kemikalier, strålingsniveauerne er normale.

Fredag skete der endnu en ulykke, denne gang på en affaldsplads for miltæret i Krasnoyarsk-regionen i Sibirien, tusindvis af kilometer øst for Arkhanelgelsk. Mindst ni personer er kvæstede, og beboerne i den nærliggende by Kamenka blev evakueret. Et lynnedslag menes at være årsag til den ulykke.