Udland

Italiensk regeringsparti vil vælte sin egen regering

Regeringspartiet vil have valg, så det kan danne regering uden Femstjernebevægelsen.

Det italienske regeringsparti Lega vil fremsætte en mistillidsdagsorden til den regering, som partiet selv er en del af.

Det oplyser partiet fredag.

Den kun et år gamle italienske regering er en koalitionsregering mellem Femstjernebevægelsen, ledet af vicepremierminister og økonomiminister Luigi di Maio, og Lega, ledet af vicepremierminister og indenrigsminister Matteo Salvini.

Premierminister og regeringsleder er den politisk uafhængige Giuseppe Conte.

Samarbejdet mellem de to partier har imidlertid haft problemer, og i går overraskede Matteo Salvini ved at sige, at regeringens tid er forbi, og at der bør udskrives nyvalg.

- Vi bør hurtigt give valget tilbage til vælgerne, udtalte han torsdag.

Lega står til stor valgsejr

Ifølge TV2s korrespondent i Italien, Eva Ravnbøl, kom meldingen fra Salvini som et lyn fra en klar himmel. Men den giver god mening, eftersom Matteo Salvini er den klart stærkeste politiske kraft i Italien netop nu.

- Salvini står virkeligt stærkt. Han har redet på en succesbølge, nærmest lige siden denne regering blev dannet i juni sidste år. Han har høstet stor popularitet på den måde, han har håndteret flygtningekrisen, ved så vidt muligt at lukke de italienske havne, siger Eva Ravnbøl.

Omvendt fortæller hun, at den populistiske Femstjernebevægelse "er ved at smuldre", så magtforholdet internt i regeringskoalitionen er markant ændret siden valget for et år siden.

Stemmetal vendt om

Ved valget i foråret 2018 fik Lega 17 procent af stemmerne, mens Femstjernebevægelsen fik 33 procent.

Nu viser de seneste meningsmålinger, at de stemmetal nærmest er vendt om. Meningsmålingerne spår Lega til at få 37-38 procent af stemmerne, mens Femstjernebevægelsen står til at få 17-18 procent af stemmerne, hvis der bliver udskrevet valg i løbet af efteråret.

- Hvis Salvini får så stor en valgsejr, som han selv regner med – og som meningsmålingerne tyder på – så kan han alliere sig med enten Berlusconis parti, Forza Italia, eller et lidt mere yderligtgående højreparti, der hedder Italiens Brødre, og lave en ren højrefløjsblok, forklarer Eva Ravnbøl.

Kan ikke udskrive valg

Matteo Salvini har imidlertid det problem, at han ’kun’ er indenrigsminister og dermed ikke har magt til at udskrive nyvalg.

Premierminister Giuseppe Conte har klart sagt, at han ikke har tænkt sig at udskrive valg, og Femstjernebevægelsen har kaldt kravet om et nyvalg for "surrealistisk":

- Minister Salvini kom efter to uger ved stranden til Rom, blot for at vælte regeringen og anklage regeringsmedlemmerne for ikke at lave noget. Det er en helt surrealistisk situation, siger partileder Luigi de Maio.