Udland

Amerikansk storby forbyder elløbehjul om natten

Forbuddet kommer efter flere dødsulykker. Også i Danmark har løbehjulene været årsag til mange ulykker, dog uden dødelig udgang.

Elløbehjul bliver fremover forbudt om natten i den amerikanske storby Atlanta i delstaten Georgia.

Det oplyser borgmesteren i Atlanta, Keisha Lance Bottoms, i en pressemeddelelse.

Det sker, efter at tre førere af elløbehjul har mistet livet i Atlanta siden maj. I ulykkerne har en bus og to biler desuden været involveret.

Torsdag er en fjerde person blevet dræbt i området East Point i Atlanta, efter et elløbehjul kolliderede med en lastvogn.

Løbehjul bliver slukket

Forbuddet kommer, mens flere amerikanske byer kæmper med at regulere de virksomheder, der udlejer elløbehjul, for at sikre borgernes sikkerhed.

- Vi har på ulykkelig vis set et mønster i de seneste trafikdrab, hvor elløbehjul har været involveret. De er alle sket efter mørkets frembrud, siger Keisha Lance Bottoms i meddelelsen.

Derfor har myndighederne i Atlanta nu indført et forbud fra klokken ni om aftenen til klokken fire om morgenen. Forbuddet træder i kraft fredag.

- Dette fænomen fandtes ikke for 12 eller 14 måneder siden, det er en helt ny ting. Vi håber, at dette forbud bliver midlertidigt, siger Tim Keane, kommissær for byplanlægning i Atlanta.

Myndighederne i Atlanta har bedt udbyderne om fra fredag at deaktivere elløbehjul i nattetimerne, hvor forbuddet gælder.

Udbyder velkommer forbud

Hos virksomheden Lime, der udlejer elløbehjul, er der forståelse for forbuddet.

- Vi mener, at det er et fornuftigt skridt at tage som en midlertidig foranstaltning, siger Nima Daivari, der er chef for Limes afdeling i Georgia.

Virksomheden, som har base i San Francisco, er en af de største udlejere af elløbehjul i Atlanta. I juli havde Lime 1800 løbehjul til udlejning i byen.

Lime udlejer også elløbejul i København og flere andre europæiske storbyer.

Bekymringen for sikkerheden i forbindelse med kørsel på elløbehjul har også ført til overvejelser om restriktioner i andre amerikanske byer, blandt andre Dallas i Texas og Nashville i Tennessee.

I Chicago er der desuden indført et forbud mod brug af elløbehjul om natten, der svarer til det, der nu indføres i Atlanta.

Over 100 ulykker i Københavnsområdet

I Danmark har elløbehjulene også voldt problemer.

Siden midten af januar har der været godt 100 ulykker med elløbehjul, hvor personer er kommet slemt til skade i københavnsområdet, viser en rapport fra Region Hovedstaden.

Der har typisk været tale om ansigtsskader, og det har især gået ud over dem i alderen 18 til 25 år. Over en tredjedel af dem, der er kommet til skade, har været påvirket af spiritus.

Oftest er det brugeren af elløbehjul, der er kommet til skade, men der har også været 15-20 tilfælde, hvor folk er kommet til skade ved at falde over et elløbehjul eller blive påkørt af et.

Elløbehjulene har i Danmark været tilladt på cykelstier, siden en forsøgsordning trådte i kraft 17. januar.

Løbehjul regler