Udland

Uønsket Trump budt velkommen i El Paso af demonstrationer

Donald Trump har besøgt de to byer, der i weekenden blev ramt af masseskyderier i henholdsvis Ohio og Texas. Her har modtagelsen været kølig.

Donald Trump og præsidentfrue Melania var onsdag på en miniturné til de to byer Dayton, Ohio, og El Paso, Texas, der i weekenden blev ramt af masseskyderier.

Trump besøgte de to byer for at udtrykke sin sorg over angrebene og støtte til lokalbefolkningen. Modtagelsen fra borgerne var dog mildest talt kølig, da Trump i begge byer blev mødt af demonstrationer med adskillige hundrede mennesker.

Våbenlovgivning i fokus

I Dayton i Ohio dræbte en 24-årig mand ni mennesker og her skyldes vreden mod præsidenten først og fremmest hans modstand mod at stramme våbenlovgivningen.

Byens demokratiske borgmester, Nan Whaley, havde inden besøget klargjort, at hun støttede protesterne mod Trumps besøg, men at hun ville modtage ham og fortælle ham, hvor "lidt hjælpsom" han har været:

- Han har redt denne seng, og nu kommer han til at ligge i den. Hans retorik har været smertefuld for mange i vores lokalsamfund, siger hun i Washington Post.

Whaley gentog sit ønske om en skærpet våbenlovgivning og skrev efterfølgende på Twitter, at hun håber, Trump er en handlingens mand.

Bekymrede latinoer i El Paso

I El Paso skød og dræbte en 21-årig mand 22 mennesker i et indkøbscenter lørdag. Ofrene var fortrinsvis latinoer, og ved onsdagens demonstrationer bebrejdede de fremmødte Trumps konfrontatoriske linje mod netop denne befolkningsgruppe.

I El Paso har mere end 80 procent af byens indbyggere latino-rødder, og på borgernes skilte stod der ord som: "Gør noget", "red vores by" og "du er grunden" med henvisning til, at Donald Trumps hårde retorik mod immigranter har været med til at skabe politiske og kulturelle spændinger i USA.

I El Paso har byens republikanske borgmester Dee Margo løst dilemmaet ved at sige, at han vil modtage præsidenten i sin officielle rolle som borgmester, men at han samtidigt vil advare præsidenten mod fortsat at tale dårligt om byen og dens latino-dominerede befolkning.

- Jeg vil udfordre enhver skadelig og unøjagtig udtalelse om El Paso, siger borgmesteren til Washington Post.

Sikkerhedsopbuddet under Donald Trumps færden er da også massivt. Det illustrerer et billede ved et hospital som præsidentparret besøger i El Paso.

Tidligere i år holdt Trump et vælgermøde i El Paso, hvor han sagde, at "byen engang blev betragtet som en af landets farligste byer", før der blev bygget et grænsehegn på det stykke af grænsen til Mexico. Det vakte stor vrede i El Paso.

- Ord har konsekvenser. Præsidenten har gjort mit lokalsamfund og mit folk til fjenden. Han har fortalt hele landet, at vi er mennesker, man skal frygte, mennesker man skal hade, siger kongresmedlemmet Veronica Escobar, der er valgt i byen.