Udland

Mor til 21-årig drabsmand fra El Paso kontaktede politiet uger før

Onsdag besøgte præsident Donald Trump El Paso. Her blev han mødt af flere vrede demonstranter.

Moderen til 21-årige Patrick Crusius, der er sigtet for at dræbe 22 og såre 26 under et terrorangreb i El Paso lørdag, kontaktede politiet uger forinden den fatale dag.

For det bekymrede hende, at hendes søn havde et gevær.

Det fortæller familiens advokater ifølge nyhedsbureauet AP og CNN.

Ifølge advokaterne Chris Ayres og R. Jack Ayres var moderen bekymret for, at hendes søn i henhold til sin alder, erfaring og modenhed ejede et våben, der mindede om typen AK47, skriver CNN.

Patrick Crusius var fra Allen, der er en forstad til Dallas, Texas, og ligger godt 930 kilometer øst for El Paso.

Kun registreret få gange hos politiet

Ifølge advokaterne søgte moderen blot information om våbnet hos politiet i Allen, og hun var ikke bekymret for, at sønnen udgjorde en trussel.

Ved opkaldet identificerede hun hverken sig selv eller sin søn, skriver nyhedsbureauet AP.

Han var på ingen måder et temperamentsfuldt, eksplosivt eller utilregneligt barn

Chris Ayres, advokat

Talsmand for politiet i Allen Jon Felty fortæller, at der da heller ikke findes nogen registrering af et sådant opkald, og at han heller ikke kender noget til samtalen.

Ifølge politiet var Patrick Crusius kun nævnt i deres protokoller tre gange inden masseskyderiet. Alle tre ikke-kriminelle hændelser. Første gang i forbindelse med en falsk indbrudsalarm i familiens hjem, anden gang da han var passager i en bus, der var involveret i en trafikulykke, og tredje gang da han løb hjemmefra, men kom tilbage igen 30 minutter senere.

- Han var på ingen måder et temperamentsfuldt, eksplosivt eller utilregneligt barn. Alarmklokkerne ringede på ingen måde, siger Chris Ayres ifølge CNN.

Det står dog ikke klart, om våbnet, som moderen spurgte ind til, er det samme som gerningsvåbnet.

Syvende værste masseskyderi

21-årige Patrick Crusius er sigtet for drab og hadforbrydelse, hvilket i yderste konsekvens kan føre til dødsstraf i Texas. Desuden efterforskes drabene som terror.

22 mennesker mistede livet, og 26 blev såret, da den formodede gerningsmand lørdag gik ind i et supermarked i El Paso, Texas, hvor han åbnede ild. Det er det syvende værste masseskyderi i USA i nyere tid.

En almindelig lørdag, hvor folk slapper af med indkøb, er blevet forvandlet til en af de blodigste dage i Texas' historie

Greg Abbott, guvernør

21-årige Patrick Crusius overgav sig kort efter til politiet.

- En almindelig lørdag, hvor folk slapper af med indkøb, er blevet forvandlet til en af de blodigste dage i Texas' historie, sagde guvernøren i Texas, Greg Abbott, natten mellem lørdag og søndag.

Efter skyderiet cirkulerede der flere steder på nettet et racistisk og indvandrerfjendtligt manifest, der blandt andet nævnte ”invasionen” af migranter fra Latinamerika. Manifestet blev lagt op på den kontroversielle hjemmeside 8chan.com, hvor andre tidligere gerningsmænd bag masseskyderier med racistiske motiver har været aktive.

Desuden erklæres der i manifestet støtte til den mand, der tidligere på året dræbte 51 mennesker - primært muslimer - i Christchurch, New Zealand.

Trump mødt af demonstranter

Skyderiet i El Paso var ikke det eneste masseskyderi i weekenden i USA. Søndag blev ni dræbt ved et skyderi på en bar i Dayton, Ohio.

Onsdag besøgte præsident Donald Trump El Paso, hvor han blev mødt af hundredvis af vrede demonstranter.

Flere af dem bar skilte, hvorpå der blandt andet stod "gør noget", "red vores by", og "du er problemet". Skiltene fungerede som henvisning til, at Trumps retorik mod migranter ifølge demonstranterne har været med til at skabe politiske og kulturelle spændinger i USA.