Udland

Kæmpefisk er i fare for at uddø

Det er kæmpefisk som denne 293-kilo Mekong-malle fanget i Thailand, der er i fare for at uddø. Stringer/thailand / Scanpix Danmark

Bestanden af den såkaldte megafauna i ferskvand er faldet drastisk. På 42 år er der 94 procent færre kæmpefisk.

De er store og tunge, og de kan leve i årtier i verdens ferskvandssøer og -floder. Men selv om man er en kæmpe, kan man godt være i fare for at uddø.

En ny rapport viser nemlig, at bestanden af ferskvandsfisk over 30 kilo er faldet med 94 procent mellem 1970 og 2012.

Rapporten, der er udgivet i tidsskriftet ’Global Change Biology’, har undersøgt bestanden af 126 arter af kæmpe dyr, såkaldt megafauna, fra søer og floder i 72 lande.

Og det er ikke kun kæmpefiskene, der er i fare.

Rapporten viser desuden, at bestanden af andre kæmpe ferskvandsdyr som kaimaner og kæmpesalamandere er faldet med 84 procent.

- Det er desværre et meget chokerende resultat, siger en af forfatterne bag rapporten, Fengzhi He fra Leibniz Instituttet i Berlin.

Kritisk i Asien

34 af i alt 200 ferskvandsdyr, som vejer mere end 30 kilo, er kategoriserede som truede dyrearter.

Og forskerne bag rapporten fastslår, at man ikke har oplysninger nok om disse kæmpe dyr, således at man kan bevare og øge bestandene.

Her en paddelfisk, der er i fare for at uddø, fanget ulovligt i Kina. Denne fisk måler 3,6 meter og har en vægt på 250 kilo.

Især i Asien er det kritisk, mener forskerne. Eksempelvis i floden Mekong, der er verdens 12. længste flod og den 10. største målt i volumen.

- Her er kæmpefisk som Mekong-mallen og den gigantiske laksekarpe nærmest uddøde, siger Fengzhi He.

Mere sårbare

Nogle af årsagerne til megafaunaens problemer er menneskelige aktiviteter som overfiskning og mindre plads at leve på. De store arter kræver meget plads og intakte levesteder.

Desuden modnes mange af arterne sent, lever længe og formerer sig ikke meget. Og så hæmmes deres migration af store vandkrafts-dæmninger i floder som Mekong, Congo, Amazonas og Ganges, fastslår rapporten.

Alt dette gør disse ferskvandsarter mere sårbare, og nedgangen i bestanden hos disse dyr er derfor højere end dyrearter i havene og på jorden, konkluderer man i rapporten.