Udland

Trump vil trøste efter terror og masseskyderi - men han er ikke velkommen

Demonstranter mener, at Trump selv bærer en del af skylden.

Præsident Donald Trump kan forvente protester og demonstrationer, når han besøger to byer, der i weekenden blev ramt af henholdsvis terror og masseskyderi.

I El Paso, Texas, skød og dræbte en 21-årig mand 22 mennesker i et indkøbscenter, og få timer senere dræbte en 24-årig mand ni mennesker i Dayton, Ohio.

I begge byer er der mange, der frabeder sig præsidentens besøg, fordi de mener, han har været med til at skabe den hadefulde stemning, der er baggrund for skyderierne.

- Han har hjulpet til med at skabe det, som vi så i El Paso lørdag, siger Beto O’Rourke, der er blandt de demokratiske præsidentkandidater og indtil i år har repræsenteret El Paso i kongressen, ifølge The Guardian.

I Dayton siger den demokratiske borgmester, Nan Whaley, at hun støtter protesterne mod Trumps besøg, men at hun vil modtage ham og fortælle ham, hvor "lidt hjælpsom" han har været:

- Han har redt denne seng, og nu kommer han til at ligge i den. Hans retorik har været smertefuld for mange i vores lokalsamfund, siger hun i Washington Post.

Præsidentens dobbeltrolle

Ifølge Niels Bjerre-Poulsen, der er lektor ved Center for Amerikanske Studier på SDU, er det en amerikansk tradition, at præsidenten besøger byer, der er ramt af katastrofer, tragedier eller angreb – også selv om besøget vækker lokal modstand.

- Trump er fanget i et dilemma. En amerikansk præsident er ikke kun en politisk leder, han er også et statsoverhoved, og der er en forventning om, at præsidenten møder op i den slags situationer. Men han har hele tiden opereret med et dem og os. Han holder vælgermøder, hvor der er hans vælgere og de andre. De to roller - den ceremonielle rolle, der går ud på at trøste og samle nationen, og den måde han bruger dem og os på - kommer helt sikkert i konflikt her, siger Niels Bjerre-Poulsen til TV 2.

Niels Bjerre-Poulsen: Trump er i en dobbeltrolle

Den officielle rolle

I El Paso har byens republikanske borgmester Dee Margo løst dilemmaet ved at sige, at han vil modtage præsidenten i sin officielle rolle som borgmester, men at han samtidigt vil advare præsidenten mod fortsat at tale dårligt om byen og dens latino-dominerede befolkning.

- Jeg vil udfordre enhver skadelig og unøjagtig udtalelse om El Paso, siger borgmesteren til Washington Post.

El Paso ligger på grænsen til Mexico med tvillingebyen Ciudad Juarez på den mexicanske side af grænsen, og byen har derfor været fokus for Donald Trumps kampagne mod illegale mexicanske indvandrere, som han kalder "en invasion" af USA.

Tidligere i år holdt Trump et vælgermøde i El Paso, hvor han sagde, at "byen engang blev betragtet som en af landets farligste byer", før der blev bygget et grænsehegn på det stykke af grænsen til Mexico. Det vakte stor vrede i El Paso.

- Ord har konsekvenser. Præsidenten har gjort mit lokalsamfund og mit folk til fjenden. Han har fortalt hele landet, at vi er mennesker, man skal frygte, mennesker man skal hade, siger kongresmedlemmet Veronica Escobar, der er valgt i El Paso.

"Så gør noget!"

I Dayton skyldes vreden mod præsidenten først og fremmest hans modstand mod at stramme våbenlovgivningen.

Da Ohios guvernør Mike Dewine søndag førte an i en mindehøjtidelighed i Dayton, gjorde deltagerne det klart, at det ikke var nok med trøstende ord fra guvernøren. Hans tale blev overdøvet af deltagerne, der taktfast råbte ’Så gør noget’.

Tirsdag fulgte guvernøren så op med at foreslå stramninger af statens våbenlovgivning.

Donald Trump gjorde ikke stemningen i Dayton bedre, da han mandag i en tv-tale kom til at omtale byen som Toledo – en anden by i Ohio.

Som reaktion har demonstranter forberedt sig på Trumps besøg ved at hente den berømte ’Trumpbaby’-ballon til byen og udstyre den med beskeden:

"Welcome to Toledo (streget ud, red.) Dayton! Vær nu ikke en baby – Gør modstand mod NRA (den amerikanske våbenlobby, red.)"

Vil takke politiet

Donald Trumps besøger først Dayton, hvor han forventes at lande klokken 16.35 dansk tid. Senere fortsætter han til El Paso, Texas, hvor han lander klokken 22.00 dansk tid.

- Præsidenten og førstedamen besøger disse byer for at tale med de berørte og for at takke politi og ambulancefolk for deres heroiske indsats, meddeler pressesekretær i Det Hvide Hus Stephanie Grisham.