Udland

Tre gange i år er hans hjemmeside knyttet til masseskyderier - nu kræver kongressen svar

Ejeren af berygtet internetforum har brudt tavsheden i en videoudtalelse.

Hjemmesiden 8chan er længe blevet kritiseret for at være en platform for ekstremistiske synspunkter og for at inspirere til masseskyderier. Nu kræver medlemmer af den amerikanske kongres, at sidens ejer, Jim Watkins, forklarer sig.

Repræsentanternes Hus’ udvalg for national sikkerhed har sendt et brev til Jim Watkins, hvor udvalgets demokratiske formand, Bennie Thompson, og ledende republikanske medlem Mike Rogers indkalder ham til en høring.

De kræver svar på, hvad han vil gøre for at håndtere ”den hastige udbredelse af ekstremistisk indhold på hans side”.

Knyttes til flere masseskyderier

Internetforummet er igen kommet i fokus efter weekendens to massedrab i de amerikanske byer El Paso og Dayton, fordi den formodede gerningsmand bag angrebet i El Paso forbindes med et racistisk og indvandrerfjendsk manifest, der blev lagt ud på 8chan, kort før 22 mennesker blev dræbt.

Det er mindst tredje gang i år, at hjemmesiden knyttes til ekstremistisk vold begået af tilhængere af hvidt overherredømme, skriver Bennie Thompson og Mike Rogers i brevet til Jim Watkins.

De henviser til et angreb på en synagoge i april, hvor én blev dræbt, og tre blev såret i den californiske by Poway. Og så nævner de terrorangrebet i New Zealand i marts, hvor 51 mistede livet i et angreb på to moskeer i byen Christchurch.

I begge tilfælde menes de formodede gerningsmænd at have lagt racistiske dokumenter ud på 8chan før angrebene.

Watkins tager afstand

8chan-ejeren Jim Watkins har ikke over for nogen medier forholdt sig til lørdagens angreb i El Paso eller det racistiske manifest, men tirsdag udsendte han en 7 minutter og 28 sekunder lang videomeddelelse på Youtube.

Med et billede af Benjamin Franklin som baggrund og et hornsignal, der blandt andet bruges af det amerikanske militær ved begravelser, som underlægningsmusik tager Jim Watkins afstand fra weekendens masseskyderier i El Paso og Dayton.

Det er fuldstændig negativt for alle andre end dem, der bruger det

Fredrick Brennan, stifter af 8chan

Han hævder desuden, at firmaet bag 8chan aldrig har beskyttet ulovlige ytringer og altid har hjulpet politiet.

- Mit firma står fast på at hjælpe med håndhævelse af loven, og i løbet af få minutter efter disse to tragiske hændelser samarbejdede vi med FBI-agenter om at finde informationer, der kunne hjælpe i deres efterforskning, siger Jim Watkins.

Internetfirmaer trak stikket

Ovenpå weekendens massedrab stoppede sikkerhedsudbyderen Cloudfare med at beskytte 8chan mod DDoS-angreb, som bevidst overbelaster internetserverer i en sådan grad, at siden ikke kan tilgås. Andre internetfirmaer har siden fulgt det eksempel.

Den beslutning kritiserer Jim Watkins i sin video, og så hævder han uden at dokumentere det, at den 21-årige mistænkte bag angrebet i El Paso lagde sine tanker ud på Instagram, og at manifestet derefter blev delt på 8chan, men ikke af gerningsmanden.

- Jeg ved ikke, om han skrev det, men det blev ikke uploadet af morderen, siger han.

En talskvinde for Faceboook, som ejer Instagram, siger dog ifølge Reuters, at man ikke har kunnet finde beviser for den påstand, og at den formodede gerningsmands Instagram-profil desuden har været inaktiv i et år, indtil Instagram nu har slettet den.

Også Cloudfare har oplysninger, der strider imod Jim Watkins' påstand. Administrerende direktør Matthew Prince skriver i et blogindlæg:

- Baseret på beviser, vi har set, tyder det på, at han (den formodede gerningsmand, red.) lagde en lang smøre ud på siden (8chan, red.), umiddelbart før han begyndte sit forfærdelige angreb.

Stifter tager afstand

8chan blev skabt i 2013 af softwareudvikleren Fredrick Brennan, der i denne uge opfordrede til at lukke det forum, han selv startede som et fristed for fuldstændig ytringsfrihed.

- Det er fuldstændig negativt for alle andre end dem, der bruger det, sagde han i et interview med New York Times og tilføjede:

- Og ved du hvad? Det er også negativt for dem. De ved det bare ikke.

Efter terrorangrebet i Christchurch i marts understregede Fredick Brennan, at han ikke længere var en del af 8chan.

Den nuværende ejer, Jim Watkins, har været en del af 8chan siden 2014. Han bor i Filippinerne og har en fortid i den amerikanske hær. Det var i militæret, at han lærte sine computerfærdigheder.