Ordkrig mellem Trump og Obama efter terror

Engang gav Trump daværende præsident Obama et medansvar for masseskyderi. Nu er rollerne byttet om.

Tidligere præsident Barack Obama har omhyggeligt undgået at kommentere sin efterfølgers embedsførelse. Men efter weekendens terrorangreb i Texas og masseskyderi i Ohio i USA udsendte han en erklæring, hvor han – uden at nævne Donald Trumps navn direkte - tager afstand fra politikere, der opildner til racisme og had.

Hentydningen gik ikke ubemærket hen, og nu svarer Trump og hans medarbejdere igen og afviser, at præsidenten skulle have et medansvar.

- Der er masser af mennesker, der begår onde gerninger i politikeres og kendte menneskers navn. Det er ikke politikerens skyld, når nogen udlever deres onde hensigter. Hvis man skal finde en forbindelse mellem de to, så skal man klandre dem, som skød. Det er dem, der er onde og psykisk syge. Og dem vi skal sætte ind overfor, siger præsidentens talsmand Hogan Gidley om beskyldningerne.

Barack Obama er derimod ikke i tvivl om, at skarp retorik fra politikere kan skabe et klima, der kan være med til at radikalisere potentielle drabsmænd.

- Vi skal tydeligt afvise et sprogbrug fra vores ledere, der skaber et klima af frygt og had, og som normaliserer racistiske ytringer, skriver Obama.

Han mener, at USA skal afvise politiske ledere, der "dæmoniserer dem, som ikke ser ud som os, antyder at andre mennesker, inklusive immigranter, truer vores livsform, kalder andre mennesker for undermennesker eller antyder, at USA kun tilhører én bestemt slags mennesker".

'Har altid eksisteret'

Donald Trump skrev onsdag på sit favoritmedie Twitter, at masseskyderier har eksisteret i USA, længe før han blev præsident. Og at et af USA's værste masseskyderier fandt sted i 2012 – altså midt i Obamas regeringstid.

Dengang blev 26 mennesker, heraf 20 børn på seks-syv år, dræbt på folkeskolen Sandy Hook i Newtown.

Han citerede en tv-vært fra Fox TV for, at "præsident Obama havde 32 masseskyderier i sin regeringsperiode. Der var ikke mange, der dengang sagde, at Obama var ude af kontrol. Masseskyderier fandt sted, før præsidenten (Trump, red.) overhovedet havde tænkt på at stille op som præsident".

Ordkrigen mellem Obama og Trump har imidlertid den tvist, at Trump faktisk kritiserede Obama dengang og gav ham et medansvar for masseskyderier begĂĄet af muslimer.

Trumps pointe var, at hvis ikke Obama ville nævne gerningsmandens motiver, så kunne man ikke forholde sig ordentligt til problemet.

- Vil præsident Obama langt om længe nævne ordene ’radikal islamisk terrorisme’. Hvis ikke han gør det, så bør han omgående træde tilbage i skam, skrev Trump på Twitter efter masseskyderiet på en natklub i Orlando, Florida, i 2016, hvor 49 mennesker blev dræbt.

I dag kritiseres Trump så selv for, at han ikke vil tale om racisme som et motiv til skyderiet i El Paso i Texas natten til søndag.

Gerningsmanden efterlod sig efter myndighedernes mening et manifest, hvor han forklarede sin handling med had til indvandrere – et had, som kritikere mener Trump har været med til at nære med sin hårde retorik overfor indvandrere.

Trump har taget afstand fra gerningsmandens racistiske motiver, men uden at kæde dem sammen med sine egne udtalelser:

- Vi skal sammen forkaste og fordømme racisme, intolerance og ideen om hvidt overherredømme. Disse truende ideologier skal bekæmpes, sagde Trump om gerningsmandens ’politiske manifest’, som han lagde op på internettet kort før skyderiet.

Se hele Barack Obamas udtalelse her: