Udland

Trump vil begrænse videospil efter masseskyderier

Den amerikanske præsident har mandag talt til det amerikanske folk efter to masseskyderier i weekenden.

USA's præsident Donald Trump lægger op til at begrænse voldelige videospil efter weekendens masseskyderier i Texas og Ohio, hvor 31 personer mistede livet.

Det sagde han på et pressemøde i Det Hvide Hus mandag.

- Vi må stoppe glorificeringen af vold, som man blandt andet ser i videospil. Det skal stoppe eller begrænses øjeblikkeligt.

Den forklaring giver USA-analytiker Mirco Reimer-Elster dog ikke meget for.

- Andre lande har også voldelige videospil, internettet og folk med psykiske lidelser uden at have samme antal af skuddræbte og masseskyderier. Det er med andre ord adgangen til våben og antallet af våben, der udgør det største problem for amerikanernes sikkerhed, siger han til TV 2.

Farerne ved internettet kan ikke ignoreres

I forbindelse med skyderiet i El Paso, Texas lagde den 21-årige tiltalte gerningsmand Patrick Crusius et fire sider langt manifest på internetsiden 8chan, hvor han forklarede angrebet.

Det fik Donald Trump til at lange ud efter internettet.

- Internettet bliver brugt til 'human trafficking', ulovlige stoffer og så mange andre forfærdelige forbrydelser. Farerne ved internettet og sociale medier kan ikke ignoreres, og de vil ikke blive ignoreret, sagde han.

Præsidenten opfordrede samtidig amerikanerne til at fordømme "racisme, fordomme og tilhængere af hvidt overherredømme".

Had der trykker på aftrækkeren

Flere mexicanere blev dræbt og såret i weekendens angreb i El Paso, der ligger i USA lige ved grænsen til Mexico.

Mexicos præsident, Andres Manuel Lopez Obrador, har efterfølgende opfordret den amerikanske præsident til at indføre strammere våbenkontrol.

Men på pressemødet var det småt med Trumps udmeldinger om våbenlovgivningen.

Den amerikanske præsident slog dog fast, at man ville blive bedre til at lave baggrundstjek af folk, inden de køber våben, og at folk med mentale problemer skulle have mere hjælp.

- Det er mental sygdom og had, der trykker på aftrækkeren. Ikke våbnet selv, lød det fra Donald Trump.

Den forklaring er dog for vag, mener Mirco Reimer-Elster.

- De bebudede forbedringer af baggrundstjek er en dråbe i havet, siger han.

I El Paso i Texas mistede 22 mennesker livet, da en bevæbnet mand lørdag gik ind i et Walmart-supermarked og skød omkring sig.

I Dayton, Ohio, blev ni mennesker dræbt i løbet af et minuts tid natten til søndag, inden politiet skød og dræbte gerningsmanden. Seks personer er stadig indlagt på hospitalet efter det skyderi - fem af dem er uden for livsfare.