Udland

Skovareal på størrelse med Belgien har brændt i ugevis: - I har penge til propaganda men ikke til skovene

Først efter omfattende protester har præsident Putin sat hæren ind mod de sibiriske skovbrande.

Nogle gange er det billeder af dyr og deres skæbne, der skal til for at bevæge mennesker. Det gælder også sommerens brandkatastrofe i Sibirien.

Den russiske avis Isvestija har på sin hjemmeside vist billeder af bjørne, som har taget flugten fra brandene i tajgaen, Sibiriens enorme nåleskovområder, og nu nærmer sig beboede områder i deres jagt på føde.

På samme måde har den lokale udgave af avisen Komsomolskaja Pravda i Irkutsk vist optagelser af ræve, som har tigget forbipasserende bilister om mad under deres flugt fra flammerne.

- Det var ikke bare ræve, men også harer, der løb hen til os, forklarer ophavsmanden til optagelserne, som har fået russere i tusindvis til at reagere.

Sibirien brænder, og selv om skovbrande ikke er noget særsyn på de kanter i den tørre sommertid, så har omfanget af årets brande alligevel opskræmt mange.

Bjørne flygter fra flammerne nær landsbyen Peleduy i Jakutija-regionen.

Enorme brande

Foreløbig har flammerne fortæret et område på størrelse med Belgien, og ifølge miljøaktivister er der tale om de voldsomste brande, der endnu er registreret.

Værst ramt er Krasnojarsk-, Irkutsk- og Jakutija-regionerne, og selv om brandene endnu ikke har kostet menneskeliv og hærger svært tilgængelige områder, har røgen allerede lagt sig som et hvidt slør over de sibiriske storbyer, som det også fremgår af satellitbilleder fra den amerikanske rumfartsadministration NASA.

I Krasnojarsk, Tjita, Novosibirsk og så langt væk som i Jekaterinburg i Uralbjergene har indbyggere klaget over hovedpine og åndedrætsproblemer. Brandene har allerede sluppet mere CO2 ud i atmosfæren end hele Sverige i løbet af et år.

Alligevel har lokale russiske myndigheder i ugevis stort set blot ladet stå til.

Skovbrande Rusland

Brandslukning for dyr

De enorme afstande og den kendsgerning, at menneskeliv ikke har været på spil, er en del af forklaringen. Myndighederne har i mange tilfælde anset en slukningsindsats for at være alt for dyr.

I millionbyen Krasnojarsk kaldte guvernør Aleksander Uss fra regeringspartiet Forenet Rusland forleden en eventuel brandslukningsindsats for ”økonomisk uprofitabel”. Også den russiske skovbeskyttelsesstyrelse, Avialesokhrana, har forklaret, at man blot ville lade de fleste af brandene brænde ud, ”da de ikke udgør en trussel for beboelser eller økonomiske interesser. Prisen for at slukke dem ville blive større end skaderne”.

Men det var, før vreden og erkendelsen af omfanget af katastrofen for alvor havde nået Moskva.

Omfattende protester

I Krasjonarsk samledes demonstranter i torsdags uden for det lokale rådhus for at protestere mod myndighedernes og guvernørens laden-stå-til-holdning.

”I har penge til propaganda, men ikke til skovene”, hed det på et af skiltene.

Også i Moskva 4000 kilometer længere vestpå har demonstranter stillet sig op foran det russiske miljøministerium med skilte som ”Bekæmp skovbranden i stedet for oppositionen”, en henvisning til myndighedernes brutale fremfærd de seneste uger over for fredelige demonstranter i Moskva.

Også på nettet er vreden og hånen haglet ned over myndighederne. Mange mennesker har delt selfier, hvor de bærer åndedrætsmasker med ordene ”Sibirien brænder”, mens hundredtusinder har underskrevet et krav om, at myndighederne indfører katastrofetilstand i Sibirien.

Vreden blev ikke mindre af, at præsident Vladimir Putin for et par uger siden tilbød Grækenland hjælp til at bekæmpe skovbrande, mens der åbenbart ikke var råd til at slukke brandene i Sibirien.

Militæret sat ind

Nu er vinden altså vendt i Moskva. Præsident Putin har beordret militæret til at hjælpe med slukningsarbejdet, og der er nu indført undtagelsestilstand i et område på størrelse med Vesteuropa, fra Mongoliet til Det Arktiske Hav.

Som årsager til brandene nævner lokale myndigheder tørken, de høje temperaturer på over 30 grader, kraftig vind og lynnedslag.

Der er masser af skov i Rusland, men der er ikke penge nok til at slukke alle brandene

Vladimir Ruvinskij, kommentator på avisen Vedemostis

Også ulovlig skovhugst nævnes som en af forklaringerne. Avisen Vedemostis kommentator Vladimir Ruvinskij peger på, at en fire år gammel lovændring giver de lokale guvernører lov til at undlade at gribe ind, hvis de mangler penge eller udstyr.

- Der er masser af skov i Rusland, men der er ikke penge nok til at slukke alle brandene, lyder hans nedslående konklusion.

- De fleste brande skyldes mennesker eller menneskelig upåagtsomhed. De kunne have været slukket med det samme, men det afstod de lokale myndigheder fra, og det har så ført til de kæmpebrande, som man ikke længere kan kontrollere. Det eneste, der er at gøre nu, er at vente på regnen.

Klimaspiralen

Miljøaktivister mener dog, at man i stedet bør koncentrere sig om de dybereliggende årsager til de omfattende skovbrande, nemlig klimaforandringerne.

Skovbrandene er nemlig ikke de eneste udslag af ekstremt vejrlig, som Sibirien har været udsat for de seneste måneder.

Situationen vil blive værre år for år, fordi vi nu kan se klimaforandringer overalt, selv i Rusland

Maxim Jakovenko, Ruslands Meteorologiske Tjeneste

Over 30 mennesker omkom efter omfattende oversvømmelser i Irkutsk-området i juni, og det skyldes ligesom skovbrandene klimaforandringer, lyder det fra Maxim Jakovenko fra Ruslands Meteorologiske Tjeneste, som nyhedsbureauet Tass har talt med:

- Gennem de seneste seks til syv år er antallet af farlige vejrfænomener vokset med to en halv til tre gange så meget som tidligere, forklarer han.

- Situationen vil blive værre år for år, fordi vi nu kan se klimaforandringer overalt, selv i Rusland.

Miljøaktivister advarer desuden om, at de kolossale skovbrande kan sætte endnu mere fart i klimaforandringerne, fordi de kan bidrage til, at endnu mere af den arktiske is smelter.

Den meteorologiske verdensorganisation advarer ifølge nyhedsbureauet AFP om, at asken og støvet fra skovbrandene vil sætte sig på sne- og isflagerne og dermed gøre dem mørkere, så de reflekterer mindre sollys og dermed sørger for mindre afkøling af jorden.

Antal af skovbrande stiger

Sibirien er ikke det eneste sted, der er plaget af skovbrande på den nordlige halvkugle.

Det britiske forskningscenter Copernicus Atmosphere Monitoring Service (Cams), der overvåger atmosfærens tilstand på vegne af EU, har allerede konstateret mere end 100 store skovbrande inden for den nordlige polarkreds; udover Sibirien i Canada, i Alaska og endda i Grønland.

Dermed tegner CO2-udslippet fra Arktis for juli med 60 megatons til at blive dobbelt så højt som sidste år; det højeste, der er målt, siden man begyndte at føre regnskab tilbage i 2003.

2700 brandfolk udkommanderet

Alene i Rusland kæmper 2700 brandfolk nu mod flammerne og det i et område, der udgør fire procent af det samlede brandareal. Der er altså lang vej igen, inden russerne igen kan ånde lettet op.

Det handler om penge, og det handler om prioritering.

Som det hed sig på en plakat under søndagens protester mod udelukkelsen af oppositionens kandidater til Moskvas byråd, der igen blev en magtdemonstration fra myndighedernes side:

- Hvis skovbrandene var medlemmer af oppositionen, så var de blevet nedkæmpet for længst.