Udland

Mexico vil have gerningsmand bag Texas-terror udleveret

Myndighederne forsøger at kæde den formodede gerningsmand sammen med et haddokument på nettet.

Mexicos regering vil nu undersøge, om landet kan retsforfølge den formodede gerningsmand til et masseskyderi i El Paso, Texas, der efterforskes som terror.

Mindst seks personer af mexicansk oprindelse blev dræbt under skyderiet. Og flere mexicanere blev såret.

Skyderiet menes at være motiveret af et stort had til etniske minoriteter i USA, og mexicanske myndigheder kalder angrebet for et terrorangreb mod mexicanere i USA.

Hvad er 8chan

8chan er et forum, hvor brugerne deler kommentarer, links, videoer og billeder.

Tonen i forummet er hård, og forummet er kendetegnet ved, at langt de fleste brugere er anonyme.

Forummet er kendt for at have en stærkt højreorienteret, hadfuld tone. Derudover gør brugerne brug af et særligt, internt sprog, der umiddelbart kan være svært for udefrakommende at afkode. 

Flere steder på forummet kan man for eksempel læse brugere, der hylder lørdagens angreb og kalder den formodede gerningsmand for "vores fyr". Andre sviner ham til.

På et pressemøde udtalte udenrigsminister Marcola Ebrard søndag, at man vil undersøge mulighederne for at få den formodede gerningsmand udleveret til Mexico, så man kan indlede en retssag mod ham. Det skriver CNN.

Myndighederne arbejder på at kæde ham sammen med et dokument, der blev lagt på netforummet 8chan omtrent 20 minutter før massakren.

Dokumentet, som TV 2 er i besiddelse af, indeholder længere passager om had til minoriteter.

Det hylder blandt andet terrorangrebet i Christchurch i New Zealand i marts, hvor en 28-årig nynazist fra Australien skød og dræbte 51 mennesker og sårede 49 ved en moské.

Mexicos udenrigsminister, Marcola Ebrard, har reageret på dokumentet på det sociale medie Twitter:

- Vi er vrede. Vi støtter ikke denne hadkultur.

22 dræbt, 24 såret

I alt blev 22 mennesker dræbt og 24 såret ved lørdagens angreb. Den formodede gerningsmand, 21-årige Patrick Crusius fra byen Allen i Texas, blev efterfølgende anholdt.

- Vi vil forsøge at få ham idømt dødsstraf, lød det efterfølgende fra den amerikanske distriktsanklager Jaime Esparza på en pressekonference.

Det amerikanske justitsministerium overvejer ydermere at rejse tiltale for hadforbrydelse, hvilket også kan give dødsstraf.

I år har der været 254 masseskyderier i de amerikanske delstater ifølge hjemmesiden Gun Violence Archive, der kortlægger skudepisoder i USA. Hjemmesiden kalder et skyderi for et masseskyderi, hvis der er mindst fire personer, der bliver ramt af skud.

I skrivende stund er 8774 blevet dræbt af skud i USA i år.