Udland

Internettets mørkeste side er under angreb efter terror i El Paso

Stifteren af 8chan vil gerne have siden lukket. Den nuværende ejer har dog indtil videre ikke vist vilje til at gøre noget ved forummet.

Efter weekendens masseskyderi i El Paso i USA er der kommet fornyet pres på et af internettets dunkle randområder: 8chan.

Den formodede gerningsmand bag terrorhandlingen bliver nemlig kædet sammen med et dokument, der blev lagt på siden omtrent 20 minutter før massakren i den texanske by.

Og det er ikke første gang i 2019, at 8chan forbindes med massedrab.

Siden blev stiftet af softwareudvikleren Fredrick Brennan i 2013 som et fristed for tilhængere af ytringsfrihed, hvor alt var tilladt. Men i et interview med New York Times siger Brennan mandag, at forummet, som han ikke er involveret i længere, bør lukkes ned permanent. Han mener, det inspirerer til had.

- Når jeg hører om et masseskyderi, så siger jeg: "Nå, nu skal vi undersøge, om der er en forbindelse til 8chan", siger han til New York Times og tilføjer, at det tog ham kort tid at finde en forbindelse til terrorangrebet i El Paso i lørdags.

Beskyttelsen stopper

Sikkerhedsudbyderen Cloudflare har efter angrebet besluttet, at man ikke længere vil beskytte forummet mod såkaldte DDoS-angreb, der bevidst overbelaster en internetserver i en sådan grad, at siden ikke kan tilgås.

Ifølge udbyderen blev beskyttelsen af 8chan permanent lukket klokken ni dansk tid mandag morgen. Her blev TV 2 mødt af et stort skilt, hvor der stod "Error", da vi forsøgte at tilgå siden.

Nu er spørgsmålet, om andre udbydere vil overtage beskyttelsen af hjemmesiden, så den kan køre videre.

Det skete for eksempel med den nynazistiske side The Daily Stormer, efter at den fik trukket beskyttelsen fra Cloudflare. Og meget tyder på, at 8chan allerede er ved at få samme beskyttelsestjeneste. Det skriver en administrator for 8chan på Twitter.

Ifølge Frederik Kulager, som er techjournalist på mediet Zetland, er 8chan et af de vigtigste samlingspunkter for personer, der synes, at der er for meget moderation og mådehold på internettet.

- Det er ikke realistisk at fjerne dem fra internettet. 8chan skal nok finde et godt nok lyssky alternativ til Cloudflare, men det, at Cloudflare ikke ønsker at beskytte siden mod DDoS, ser jeg alligevel som effektfuldt, siger Frederik Kulager.

Det sender nemlig et signal om, at 8chan er giftigt. At det er på linje med for eksempel The Daily Stormer, mener han.

- Uden Cloudflares beskyttelse skal 8chan hutle sig gennem internettet og leve i skyggerne den næste tid, siger techjournalisten.

Er ofte orienteret mod status

Tonen på 8chan er ofte hård, højreorienteret og kendetegnet ved, at langt de fleste brugere er anonyme.

Da en 28-årig mand fra Australien i marts måned dræbte 51 mennesker og sårede 49 ved en moské i Christchurch, New Zealand, blev det hele filmet med et lille kamera og spredt via 8chan.

Inden massakren lagde manden også et langt dokument ud, hvor han rasede over etniske minoriteter. Dette blev efterfølgende delt blandt brugerne.

Det samme var tilfældet med et dokument skrevet af en 19-årig, der skød og dræbte en person og sårede tre i en synagoge ved San Diego 27. april i år.

På Aarhus Universitet forsøger et internationalt forskerprojekt at lave en psykologisk profil af dem, der skriver på fora som 8chan. Her har man fundet frem til, at de overordnet set har en lav grad af empati over for andre og er meget orienteret mod social status.

- De er ofte ekstremt statusfokuserede og villige til at gøre meget for at opnå status. Og så føler de ikke, at de får den anerkendelse, de har behov for, siger Michael Bang Petersen, der er professor i statskundskab og leder projektet.

8chan drives i dag af amerikaneren Jim Watkins, som er krigsveteran og bosat i Filippinerne.

Selv efter terrorangrebet i Christchurch har han afvist at moderere 8chan, og han har endnu ikke kommenteret koblingen til skyderierne i El Paso.