Handelskrig koster dyrt - både europæiske og amerikanske aktier styrtdykker
Kina stopper import af landbrugsvarer fra USA. Trump beskylder Kina for valutamanipulation.
Handelskrigen mellem USA og Kina fortsætter med at trække blodrøde tal på alverdens børser.
Det danske C25-indeks, der tæller de 25 mest omsatte aktier på Københavns Fondsbørs, faldt i dag med 2,62 procent. Alle 25 virksomheder var i rødt med med Drilling Company of 1972, som den største taber med et kursfald på 5,93 procent. A og B-aktierne hos A.P Møller Mærsk faldt med henholdsvis 5,06 og 4,83 procent.
Det amerikanske aktiemarked har heller ikke reageret positivt på situationen.
På børsen i Wall Street oplevede de tre toneangivende amerikanske indekser det største fald på én dag siden 4. december. Dow Jones faldt med 2,9 procent, S&P 500 faldt 2,98 procent, mens NASDAQ faldt 3,5 procent.
Værst gik det det ud over teknologivirksomhederne, der står til at tabe mange penge. Apple faldt 5,2 procent, mens NVIDIA faldt med 6,45 procent.
De amerikanske teknologivirksomheder er specielt udsatte i handelskrigen, da de sælger for milliarder af hardware til kinesiske teknologiproducenter.
Stopper import af landbrugsvarer
Udmeldingen fra Trump har fået kineserne til at stoppe indkøb af amerikanske landbrugsprodukter, oplyser Kinas handelsministerium natten til tirsdag lokal tid.
Desuden vil Kina ikke udelukke også at lægge told på den andel af amerikanske landbrugsprodukter, der er indkøbt efter 3. august.
Samtidig valgte den kinesiske centralbank at devaluere den kinesiske yuan, så den nu koster mindre end syv yuan pr. dollar. Det er laveste niveau i forhold til dollaren i ti år.
Trump beskylder Kina for manipulation
Ifølge nyhedsbureauet AP kan devalueringen være et tegn på, at Beijing bruger Kinas valuta som et våben mod USA i handelskrigen.
Det mener den amerikanske præsident Donald Trump også. På Twitter beskyldte han Kina for at manipulere med landets valuta.
- Kina vil fortsætte med at modtage hundreder af milliarder dollars, de har taget fra USA med illoyal handelspraksis og valutamanipulation. Så ensidig skulle det være blevet stoppet for mange år siden, skriver Trump.
I Danmark giver handelsstriden blandt andet anledning til bekymring hos Danske Rederier. Det siger Jacob K. Clasen, der er direktør for erhvervspolitik og analyse i branche- og arbejdsgiverorganisationen.
- Kina har en kæmpe import af netop landbrugsvarer fra USA, så når den kinesiske stat nu har bedt de statslige landbrugsfirmaer om at stoppe den handel, er det dårligt nyt for skibsfarten og danske rederier.
- Selv om det ikke er afgørende for vores medlemmer, om de skal sejle sojabønner fra USA til Kina, eller om de i stedet skal hente bønnerne i Brasilien, så går handelskrigen ud over væksten, og derfor kan der på sigt blive færre varer at sejle med, siger direktøren.
På kollisionskurs
USA og Kina har været på kollisionskurs i forhold til handel, siden Donald Trump tiltrådte som præsident i 2017.
Allerede under sin valgkamp beskyldte han Kina for at snyde USA samt at manipulere sin valuta for at stille sig selv bedre i samhandlen.
USA har allerede lagt en told på 25 procent på udvalgte varer fra Kina til en værdi på 250 milliarder dollar. Den nye told vil være på 10 procent på varer til en værdi på 300 milliarder dollar.