Udland

Vovehals flyver fra Frankrig til England på hoverboard

Første gang han forsøgte, nåede han ikke i mål.

Franky Zapata er søndag morgen lykkedes med at krydse Den Engelske Kanal på et hoverboard.

Den 40-årige vovehals lettede fra Sangatte nær Calais på den franske nordkyst søndag morgen.

Ifølge det franske nyhedsbureau AFP var han ledsaget af tre helikoptere og tidligt i morges landede han i den billedskønne Skt. Magarets Bay i Dover, hvor han blev modtaget af dusinvis af tilskuere og journalister.

Zapatas hoverboard er et form for flyvende bræt. Det har fem små jetmotorer og flyver i 15 til 20 meters højde med en topfart på 140 kilometer i timen.

Den 40-årige franskmand forsøgte første gang at krydse kanalen for ni dage siden, men dengang kom han ikke tørskoet frem. Han måtte fiskes op af vandet, da han var nået halvvejs.

Må tanke i luften

Turen over kanalen tager i omegnen af 20 minutter, men undervejs skulle Zapata tanke brændstof på et skib. Det var ved dette stop, at det glippede for franskmanden for lidt over en uge siden.

Han ramte forbi platformen, der var monteret på fartøjet, og måtte derfor noget slukøret opgive turen, selv om han ikke var kommet til skade.

Zapata tankede på søndagens tur brændstof på en større platform på et større fartøj. Desuden var det forventet, at vandet ville være mere roligt denne dag.

Franskmanden vakte opsigt internationalt, da han på den franske nationaldag, Bastilledagen 14. juli, fløj rundt ved den årlige militærparade i den franske hovedstad, Paris.

Her var Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, og den tyske forbundskansler, Angela Merkel, blandt de imponerede tilskuere.

Zapatas første forsøg på at krydse Den Engelske Kanal fandt sted 25. juli. Det var præcis 110 år efter, at Louis Bleriot som den første krydsede farvandet i et fly.

Sidste gang gik det galt, men denne gang kom han hele vejen og Den Engelske Kanal