Udland

Så nemt er det at købe et våben i Texas

Endnu et masseskyderi i USA har sparket gang i våbendebatten.

- En almindelig lørdag, hvor folk slapper af med indkøb, er blevet forvandlet til en af de blodigste dage i Texas' historie.

Sådan sagde Texas' guvernør, Greg Abbott, natten til søndag dansk tid efter et masseskyderi i et indkøbscenter i byen El Paso, hvor 20 personer blev dræbt og 26 såret.

Dermed er der - med søndagens skyderi i Ohio - sket 292 masseskyderier i 2019. Det er mere end et om dagen, viser Mass Shooting Tracker, som blandt andre CNN, New York Times og The Washington Post står bag.

Og det har endnu en gang sparket gang i våbendebatten.

Hvor nemt er det at skaffe våben?

Våbenlovene i Texas er blandt de mest lempelige i USA ifølge USA Today.

Enhver borger over 18 år kan som udgangspunkt anskaffe sig et våben, og med en licens er det lovligt at bære våben på skoler og i supermarkeder, der tillader det.

I Texas er det nok at tage et sikkerhedskursus på nettet og en skydeprøve, før man får licens til at bære våben til hverdag.

- Texas er en "open carry state". Det vil sige, at man gerne må være bevæbnet - og også tungt bevæbnet - når man går ind i et indkøbscenter, en kirke eller går på parkeringspladsen, siger Niels Bjerre Poulsen, der er lektor i Amerikanske Studier på SDU, til TV 2.

- Det er faktisk ulovligt at forsøge at bremse folk i at bære våben, forklarer han.

Køber man sit våben i en butik, skal man bestå et baggrundscheck, men køber man et brugt våben af en privatperson, er det ikke nødvendigt, kan man læse hos våbenlobbyorganisationen NRA.

Men, som BBC viste i 2013, er det nemt at købe et våben uden at blive udsat for et baggrundscheck, der skal vise, om man er psykisk syg eller har en dom, der kan sætte en stopper for et våbenkøb.

Og det er den slags våbenlovgivning, som efter angrebet i El Paso har fået flere demokratiske præsidentkandidater til at lange ud efter våbenlobbyorganisationen NRA og dens republikanske allierede i kongressen.

Borgmesteren i Dayton, Nan Whaley, udtaler sig om masserskyderiet

Langer ud efter NRA

- Jeg har fået nok. I det her valg må vi have ledere, der tør sige, at det her ikke skal afgøres af våbenlobbyens interesser og af NRA, sagde Cory Booker, der er senator i New Jersey og kandidat til præsidentvalget i 2020.

Den formodede gerningsmand er en 21-årig hvid mand, der kort efter masseskyderiet blev anholdt af politiet. Det efterforskes nu som en mulig hadforbrydelse og om der eventuelt har været et terrormotiv.

20 minutter før de første meldinger løb ind hos politiet i El Paso, havde den formodede gernigsmand lagt et manifest op på hjemmesiden 8chan.com, hvor han forklarede skyderiet med, at han var bange for, at latinamerikanere var ved at overtage Texas. Det ville han gøre sit til at forhindre.

Det har blandt andet fået kandiaten Beto O'Rourke til at angribe præsident Donald Trumps retorik, som man for eksempel ser det i hans omtale af migranter fra Sydamerika som en trussel mod USA's nationale sikkerhed.

- Ud over at sørge for at ændre lovene, så det bliver sværere for det her at ske igen, må vi også tale om det had og den racisme, vi ser i landet lige nu, og som kan føre til det, vi har set i dag, sagde han lørdag aften.

Beto O'Rourke er født i El Paso og sad i byrådet fra 2005 til 2011, før han blev valgt til Repræsentanternes Hus.

Utilfredse med Trumps valg af ord

Og det er netop det nye i Demokraternes kritik. Denne gang handler det ikke kun om våbenlobbyen, men også om præsidenten og hans retorik.

Det siger TV 2s journalist Jesper Zølck, der har fulgt amerikansk politik tæt gennem en årrække.

- De siger meget tydeligt, at hvide mænd, der er fra USA og begår terror, er et problem, vi skal kigge på, og at det er et stigende problem, forklarer han.

- Og flere af dem er også villige til at gå så langt som at sige, at præsident Trump med hans retorik medvirker til at legitimere nogle af de argumenter, som de hvide, unge, vrede mænd bruger til at skyde, siger TV 2s journalist Jesper Zølck.

USA's præsident, Donald Trump, har selv fordømt masseskyderiet.

- Skyderiet i El Paso var ikke kun tragisk, det var også en fej handling, lød det fra Trump på Twitter, der sammen med sin hustru sender "tanker og bønner" til Texas.