Udland

Manifest lagt på hjemmeside før skudangreb: - Jeg kommer sikkert til at dø i dag

Et racistisk og immigrantfjendsk manifest kan være skrevet af den mistænkte gerningsmand bag skyderiet i El Paso.

Patrick Crucius. En 21-årig mand fra Allen, en forstad til storbyen Dallas i Texas.

Han er den person, politiet har pågrebet og mistænker for skudangrebet lørdag formiddag lokal tid i El Paso, Texas. Et skyderi i det travle indkøbscenter Walmart, der kostede 22 mennesker livet og sårede 24, og som dermed skriver sig ind i historien som det ottende værste masseskyderi i nyere tid i USA.

Flere steder på internettet cirkulerer en tekst - et manifest - der umiddelbart inden skyderiet blandt andet blev lagt op på den kontroversielle hjemmeside 8chan.com, hvor andre tidligere gerningsmænd bag masseskyderier med racistiske motiver har været aktive.

Ifølge TV 2s korrespondent i USA, Jesper Steinmetz, arbejder politiet og FBI ud fra en teori om, at manifestet er skrevet af Patrick Crucius. TV 2 er i besiddelse af manifestet.

- Jeg kommer sikkert til at dø i dag

Manifestet fylder fire sider og beskriver blandt andet motivet bag angrebet i El Paso - en by tæt på grænsen til Mexico, hvor størstedelen af indbyggerne er latinamerikanere.

Personen bag manifestet skriver indledningsvis, at han støtter gerningsmanden bag masseskyderiet i Christchurch i New Zealand, hvor 51 mennesker blev dræbt i angreb i flere moskeer. Han skriver også, at "latinamerikanere vil tage kontrol med styringen i mit elskede Texas og ændre politikken, så den passer til deres behov".

Af den grund ser skribenten sig nødsaget til at udføre et angreb mod immigranter. Han skriver, at han ikke længere kan forblive passiv, og at massedrabene skal ske for at bevare USA.

- Jeg kan ikke længere bære skammen af passivitet vel vidende, at vores grundlæggere (founding fathers, red.) har givet mig de rettigheder, der er nødvendige for at redde vores land fra ødelæggelse.

Bellingcat, der består af en gruppe uafhængige undersøgende journalister, har studeret hjemmesiden 8chan.com, hvor den formodede gerningsmand uploadede sit manifest.

Ifølge Bellingcat skrev vedkommende en besked i sit eget navn kort inden massakren, uploadede sit manifest og linkede samtidig til et dokument fra sin skole Colin College, hvor hans navn fremgår. På den måde forsøgte han at bevise sin identitet.

- Jeg kommer sikkert til at dø i dag, skrev han i beskeden på 8chan.com.

- Følger et mønster

Bjørn Ihler, der overlevede massakren på Utøya i Norge, har studeret radikalisering og voldelig højreekstremisme. Han har læst manifestet, som FBI ifølge ham betragter som troværdigt.

Han skriver på Facebook, at flere detaljer i teksten stemmer overens med det angreb, der blev udført.

Hos Bellingcat hæfter de sig ved, at der i manifestet blandt andet står, at skribenten har tænkt sig at udføre angrebet med en AK47-lignende riffel, hvilket bekræftes af overvågningsbilleder af gerningsmanden i Walmart. Desuden skete angrebet i El Paso, der netop er kendt for at have mange latinamerikanske indbyggere.

Bellingcat mener, at det med stor sandsynlighed er Patrick Crucius, der har skrevet manifestet.

Ifølge Bjørn Ihler er manifestet ikke unikt, for det minder om tekster, som andre højreekstreme terrorister i løbet af de seneste år har skrevet, herunder blandt andet Anders Breivik, der stod bag massakren på Utøya i 2011 og Dylan Roof, som dræbte otte afroamerikanere i Charleston i 2015.

- Teksten og omstændighederne omkring følger et mønster, der er alt for velkendt af dem af os, der har fulgt højreekstremismen i det sidste årti. Dette er et internationalt mønster forbundet med ekstrem vold og terror, skriver Bjørn Ihler.

Både Facebook, Instagram og Google forsøger søndag at stoppe delingen af manifestet.

Kan blive idømt dødsstraf

Selvom manden bag manifestet giver udtryk for, at hans død sandsynligvis er uundgåelig, blev 21-årige Patrick Crucius pågrebet i live.

Masseskyderiet efterforskes som terror, oplyser myndighederne søndag aften dansk tid.

- Vi vil forsøge at få ham idømt dødsstraf, siger distriktsanklager i Texas Jaime Esparza.