Udland

Hval fik søløve i gabet og spyttede den ud igen

Billedet blev taget i sidste uge, da fotografen var på hvalsafari. Chase Dekker / Ritzau Scanpix

Fotografen bag billedet kalder det et af de "sjældneste", han nogensinde har taget.

Når en pukkelhval spiser, åbner den munden på vid gab og lader småfisk, krill eller plankton i store mængder fylde det enorme gab.

Hvalen er havets supertanker, så hvis nogen ligger i vejen, så er det ikke hvalen, men modparten, der må flytte sig

Carl Kinze, forsker i hvaler

Men i sjældne tilfælde sker det, at den voldsomme spisemetode har nogle utilsigtede konsekvenser, og der ender noget på menuen, som ikke helt var meningen.

Sådan et øjeblik fangede den amerikanske fotograf og biolog Chase Decker i sidste uge. Ud for Monterey Bay i Californien tog han billedet af en cirka 15 meter lang pukkelhval, der "sluger" en søløve.

- Så snart jeg så fotografiet, vidste jeg, at det var et af de sjældneste billeder, jeg nogensinde har taget, siger han til National Geographic.

Spyttede søløven ud lige efter

Fotografen var på hvalsafari, da den usædvanlige scene udspillede sig. Her var pukkelhvalen og en stor flok søløver samlet om en stime ansjoser i vandet.

Når hvalerne dykker, vil søløverne typisk komme op til overfladen inden hvalen, som bryder vandoverfladen med gabet først, når den spiser. Denne gang var en enkelt af søløverne åbenbart for langsom til at komme væk og endte dermed i munden.

En søløve er omkring to meter lang og kan veje op til 300 kilogram - og det er altså et for stort bytte for pukkelhvalen.

Carl Kinze har hele sit liv forsket i hvaler på blandt andet Københavns Universitet og Zoologisk Museum, og han er ikke forundret over synet.

- Hvalen er jo havets supertanker, så hvis nogen ligger i vejen, er det ikke hvalen, men modparten, der må flytte sig, siger han.

- Pukkelhvalen har en god rummelig fornemmelse, men hvis den er travlt optaget af at spise, har den nok ikke ænset eller sanset, at der var andre dyr. Og så har den ikke kunnet nå at bremse.

Han understreger, at hvalen altså ikke kan sluge søløven. Med en føde, der højst består af små fisk, er dens spiserør slet ikke stort nok til en søløve.

Fotografen siger da også, at han er "100 procent sikker på", at søløven blev spyttet ud og svømmede væk igen uden synlige men.

Dykker endte i hvalmund

Det er før sket, at de forkerte byttedyr er endt i munden på store hvaler. Flere mennesker har oplevet det samme.

I marts i år rapportede en sydafrikansk dykker, at han var blevet suget ind i munden på en brydeshval. Den blev dog også hurtigt klar over, at han var et lidt for stort bytte at gabe over og slap ham, inden han blev trukket ned under vandet.

Brydeshvalen er, ligesom pukkelhvalen, en bardehval, som altså ikke har tænder, men i stedet filtrerer sin føde fra i vandet med en række lange "frynser".

De største byttedyr, hvaler i denne størrelsesorden kan sluge, er fugle, fortæller Carl Kinze.

- Man har fundet små fugle som suler i maven på hvaler, men det er vist begrænsningen for, hvor stort et bytte den kan spise, siger han.

Han beskriver billedet af hvalen og søløven som "en del af vores forunderlige verden, som man har været heldig at fange på kamera".