Udland

USA advarede Sverige i brev: Sag om rapper kan få konsekvenser

I brevet til den svenske rigsadvokat står der, at fængslingen af A$AP Rocky kan få negative konsekvenser for forholdet mellem USA og Sverige.

Den amerikanske præsident Donald Trump har på Twitter ikke lagt skjul på, at han var utilfreds med tilbageholdelsen af den verdenskendte rapper A$AP Rocky, der indtil fredag sad varetægtsfængslet i Sverige.

Men nu viser det sig, at USA også direkte har advaret de svenske myndigheder om, at sagen kunne få negative konsekvenser for forholdet mellem de to lande.

Det fremgår af et diplomatisk brev, som CNN er kommet i besiddelse af. Brevet kan ses her.

Brevet er sendt af USA’s præsidents særlige udsending, Robert O’Brien, der normalt tager sig af gidselsituationer, og som har overværet retssagen mod A$AP Rocky og to andre tiltalte i sagen.

Kræves løsladet på humanitært grundlag

I brevet, der er sendt 31. juli til den svenske rigsadvokat, kræver Robert O’Brien, at A$AP Rocky og de to medtiltalte løslades øjeblikkeligt – og advarer om potentielle diplomatiske konsekvenser:

- USA ønsker at løse denne sag hurtigst muligt for at undgå potentielle negative konsekvenser i det bilaterale forhold mellem USA og Sverige, står der i brevet.

I brevet fremgår det, at de tre amerikanere, der er tiltalt for vold, skal løslades på et humanitært grundlag.

De tiltalte skal i stedet bo på et hotel i Stockholm, indtil der faldt dom, står der i brevet.

Der var stor jubel, da de tre tiltalte fredag blev løsladt i Stockholm.

USA vil ikke kommentere brev

Foruden brevet fra Robert O’Brien er CNN også i besiddelse af svaret fra den svenske rigsadvokat, og i tråd med den svenske statsminister Stefan Lövfen tidligere udmelding, vil rigsadvokaten Petra Lundh heller ikke blande sig.

- Jeg respekterer dit engagement i at repræsentere jeres borgere, men som jeg har forklaret, kan jeg ikke og vil derfor heller ikke gøre noget for at imødekomme din forespørgsel, skriver Petra Lundh.

De amerikanske myndigheder ønsker ifølge CNN ikke at kommentere brevudvekslingen, og samme melding lyder fra den amerikanske ambassade i Stockholm, skriver den svenske avis Expressen.

A$AP Rocky blev sammen med to venner varetægtsfængslet 3. juli og sigtet for et voldeligt overfald mod en 19-årig afghansk mand 30. juni. De tre tiltalte nægter sig skyldige i vold, men A$AP Rocky har dog erkendt, at han både sparkede og slog afghaneren, men at der var tale om selvforsvar.

Fredag valgte domstolen at løslade de tre tiltalte indtil domsafsigelsen 14. august. Ifølge den svenske avis Aftonbladet forlod A$AP Rocky Sverige i et privatfly umiddelbart efter løsladelsen og fløj mod USA.

Rapperen forlod Arlanda-lufthavnen i et privatfly omkring 21.30.
Robert O'Brien er ambassadør og tager sig normalt af gidseltagninger.

På Twitter udtrykte præsident Donald Trump stor jubel efter rapperens løsladelse:

Ifølge journalist Jesper Zølck, der dækker USA for TV 2 og som også har dækket retssagen i Stockholm, har Donald Trump generelt haft bred opbakning til at gå ind i sagen.

- Det er meget tydeligt, at der er mange i USA - både på den demokratiske og republikanske side og i populærkulturen - som synes, at Sverige er gået lidt for langt i de her anklager.

- Præsidenten er gået ind i en sag og har sendt sin gidselsambassadør på et tidspunkt, hvor der sådan set er opbakning til at sige, at de her amerikanere måske har fået en lidt hårdhændet behandling. Hvorfor sidder de også varetægtsfængslet i en måned i Sverige uden at få en dom. I USA kan man jo få kaution, siger Jesper Zølck.