Udland

Tantholdt i Hongkong: - Luften er tyk af tåregas

Selv regeringens ansatte er begyndt at deltage i demonstrationerne. Nye demonstrationer planlagt søndag og mandag.

Flere tusind demonstranter gik lørdag gennem Hongkongs gader i protest.

Politiet reagerede ved at skyde tåregas efter demonstranterne. Det fortæller TV 2s korrespondent Rasmus Tantholdt, som var på gaden i Hongkong og har fulgt sammenstødene fra nærmeste hold.

Flere end 20 blev anholdt efter sammenstødende, oplyser Hongkong søndag morgen dansk tid.

- Luften er tyk af tåregas, så man er tvunget til at bære maske. Jeg kan mærke på huden, at det brænder, hvis jeg ikke har den på. Og det kan demonstranterne også, fortæller Rasmus Tantholdt.

Både søndag og mandag er der planlagt nye store demonstrationer. Aktivister opfordrer således til en generalstrejke mandag, som potentielt kan lamme byens transportsystem.

Vil have lovforslag skrottet

Demonstrationerne begyndte for ni uger siden i protest mod et lovforslag, der ville betyde, at indbyggere i Hongkong kunne udleveres til retsforfølgelse i Kina.

Millioner har siden deltaget i demonstrationerne, der flere gange er endt med voldelige sammenstød mellem demonstranter og politi. Mange er blevet anholdt, og styret i Kina truer med yderligere anholdelser.

Hongkongs regeringsleder, Carrie Lam, har tidligere suspenderet lovforslaget, men demonstranterne vil have lovforslaget helt skrottet.

Derudover forlanger de, at der indledes en undersøgelse om politivold mod demonstranter i forbindelse med protesterne.

Og sidst, men ikke mindst, vil de have, at Carrie Lam forlader sin post.

- De har mistet al tiltro til hende, siger Rasmus Tantholdt.

Fredag var der også demonstration. Her deltog ansatte i Hongkongs lokalregering for første gang i demonstrationerne og viste deres utilfredshed med den regering, de selv arbejder for.

- Det er et symbol på, at kampen for frihed og demokrati er vigtigere end at være loyal over for sin egen regering, en ledelse, som i øvrigt er godkendt af Kina, siger Rasmus Tantholdt.

Den 17-årige demonstrant Jacqueline Chan siger til The Guardian, at det er en "pligt" at gå på gaden:

- Vi kæmper stadig for vores krav. Ærligt talt er det trættende, men det er vores pligt og vores ansvar. Vi må kæmpe for vores frihed, siger hun.

Hongkong er en tidligere britisk koloni, der blev overdraget til kinesisk styre i 1997.

Forinden blev der lavet en aftale, der 50 år frem - til 2047 - skal sikre, at Hongkong fortsat har kapitalisme og demokratiske styreformer.

I 2047 overgår Hongkong til Kina, men folket ønsker ikke at leve under et kommunistisk styre, derfor protesterer de allerede nu, da de heller ikke ønsker, deres børn skal lever under det.