Udland

20 dræbt i skudangreb i Texas - efterforskes som mulig hadforbrydelse

Politiet oplyser på pressemøde, at der kan være tale om en hadforbrydelse, og ifølge CNN efterforsker FBI angrebet som mulig terror.

20 personer er blevet dræbt, og 26 er såret ved et skyderi i et indkøbscenter i den amerikanske by El Paso i delstaten Texas.

Det bekræfter Texas' guvernør, Greg Abbott, natten mellem lørdag og søndag.

- En almindelig lørdag, hvor folk slapper af med indkøb, er blevet forvandlet til en af de blodigste dage i Texas' historie, siger guvernøren.

Ifølge en lang række amerikanske medier som CNN, New York Times og Washington Post, der har talt med kilder hos myndighederne, er én mistænkt anholdt.

Der er tale om en hvid 21-årig mand ved navn Patrick Crusius fra byen Allen i Texas.

Kan have skrevet racistisk manifest

Gerningsmanden var ifølge politiet bevæbnet med en AK 47-lignende riffel, da han omkring klokken 11 lokal tid lørdag begyndte at skyde på folk, der var i gang med at købe ind i supermarkedet Walmart.

Da politiet ankom til stedet, blev gerningsmanden ifølge New York Times omringet, hvorefter han overgav sig.

Ifølge politichefen i El Paso, Greg Allen, vil delstatspolitiet anklage den mistænkte for mord, mens man samtidig efterforsker sagen som en mulig hadforbrydelse. Desuden skriver CNN, at FBI efterforsker sagen som et muligt terrorangreb.

Flere medier skriver, at efterforskere har fundet et manifest, der kan være skrevet af den mistænkte. Manifestet indeholder ekstreme, racistiske holdninger rettet mod immigranter og erklærer støtte til den mand, der tidligere på året dræbte 51 mennesker - primært muslimer - i Christchurch, New Zealand.

Manifestet udtrykker desuden frygt for, at latinamerikanere overtager magten i USA, ligesom detaljer om angrebet er beskrevet, herunder oplysninger om våben.

TV 2s korrespondent i USA, Jesper Steinmetz, fortæller, at flere af ligene ikke er flyttet fra gerningsstedet, fordi politiet fortsat efterforsker sagen. Han forklarer, at El Paso, der ligger tæt på grænsen til Mexico, er en by med mange latinamerikanske borgere, og at mange mexicanere besøger byen som turister.

- Flere af ofrene er fra Mexico, og der er både unge og gamle blandt de dræbte. Der er børn blandt de dræbte. Det her var en meget travl shoppingdag, fordi skolerne snart begynder her i USA, så der var mange forældre, der var ude for at købe skoleudstyr til deres børn, og derfor var der så mange børnefamilier, siger Jesper Steinmetz.

Ifølge den mexicanske udenrigsminister Marcelo Ebrard blev tre mexicanere dræbt i angrebet, mens tre andre blev såret.

"Presserende behov for blod"

Trump fordømmer angrebet i Walmart i El Paso, skriver han på Twitter

På Twitter kalder den amerikanske præsident skyderiet for "frygteligt":

- Meldingerne er meget dårlige, mange dræbte, skriver Donald Trump.

Donald Trump tilføjer, at han har talt med Texas' guvernør og lovet fuld støtte fra den amerikanske regering.

På flere hospitaler er der "presserende behov for blod" til de sårede, skriver politiet i El Paso på Twitter og opfordrer borgere til at donere blod.

Mens skyderiet stod på, opfordrede politiet på Twitter folk til at holde sig væk fra området omkring butikscentret Cielo Vista Mall. På dette tidspunkt var der anmeldelser om flere gerningsmænd, men politiet mener nu kun, at der var tale om én.

Under politiets arbejde i og omkring Walmart blev flere butikker lukket ned, deriblandt den nærliggende restaurant Landry's Seafood House. Restaurantchefen, Oscar Collazo, fortæller til CNN, at tre ansatte fra Walmart søgte tilflugt i restauranten.

- Vi havde aldrig troet, det ville komme så tæt på. Man ser det hele tiden i nyhederne, men man tror ikke, det kan ske her, før det sker, siger han.

En fotograf fra El Paso Times har lagt en video fra stedet på Twitter:

Demokrater fordømmer våbenlobbyen

I kølvandet på masseskyderiet i El Paso retter en stribe af demokratiske præsidentkandidater deres vrede mod våbenlobbyorganisation National Rifle Association (NRA) og dens republikanske allierede i kongressen.

Senator og præsidentkandidat Bernie Sanders angriber republikanske senatorer for "at være mere optaget af at være gode venner med NRA end at lytte til flertallet af den amerikanske befolkning".

- Over hele verden ser folk på USA og tænker: Hvad foregår der? Hvordan er den mentale tilstand i USA, hvor vi gang på gang er vidne til ubeskrivelig rædsel, spørger Bernie Sanders.

Et hyppigt fænomen i USA

Grænsebyen El Paso er en by med omkring 680.000 indbyggere i det vestlige Texas lige ved grænsen til Mexico. Et flertal af indbyggerne i El Paso er latinamerikanere.

Masseskyderier er et hyppigt fænomen i USA, hvor næsten alle borgere har let adgang til våben. Myndighederne definerer et massemord som mindst tre dræbte, og det er i store træk hverdag i USA. Der er ikke en fast definition på masseskyderi, men i flere databaser i USA samles informationer om skyderier med typisk mindst tre eller fire døde eller sårede.

Næsten 40.000 personer blev i 2017 dræbt af skud i USA. Det var det højeste niveau i 50 år, oplyser Centers for Disease Control and Prevention, der er den officielle myndighed, som fører statistik.

Heri indgår også antallet af selvmord og vådeskud.

Borgmesteren i Dayton, Nan Whaley, udtaler sig om masserskyderiet