Fire tweets fra Trump fik verdens aktier til at dykke

Den amerikanske præsident eskalerer handelskrigen med Kina endnu en gang. En forvirrende udmelding, siger en dansk finansekspert.

Den amerikanske præsident, Donald Trump, overraskede torsdag hele verden, da han på Twitter pludselig annoncerede endnu en stramning af handelskrigen mod Kina.

Med fire tweets varslede præsidenten en ny ti procents told på stort set alle de kinesiske varer, som der ikke allerede er amerikansk told på.

Det fik aktiemarkeder over hele verden til at reagere. Aktierne faldt torsdag i USA med cirka en procent, og fredag morgen fortsatte faldene i Asien og i Europa. Også herhjemme faldt aktiekurserne - med størst udsving for selskaber som AP Møller og FL Smidth, der har store interesser i Kina.

- Der er danske virksomheder, som har produktion i Kina og derfra sender varer til USA. De kommer i klemme, fordi amerikanske toldere kigger pĂĄ det som kinesiske varer, siger Michael Bremerskov Jensen, der er fagchef for international handel i Dansk Erhverv.

Trump: Det er Kinas egen skyld

Donald Trump siger selv, at de nye toldsatser er en reaktion pĂĄ, at Kina ikke har levet op til, hvad de hidtil har lovet i forhandlingerne:

- Præsident Xi, som jeg godt kan lide, vil gerne indgå en aftale. Men han er ærligt talt for langsom, sagde Donald Trump torsdag, da han uddybede sine tweets.

Trump: Det er Kinas egen skyld

Før præsidentens beskeder på Twitter tegnede det ellers til, at handelskrigen mellem USA og Kina var ved at køle af. Men efter præsident Trump torsdag fik et referat af de seneste forhandlinger, blev han tilsyneladende vred over, at kineserne efter hans mening ikke har levet op til, hvad de har lovet.

Han gik til tasterne og annoncerede den nye straftold:

- Vi troede, vi havde en aftale med Kina for tre måneder siden, men desværre besluttede Kina at genforhandle aftalen før underskrivelse. For nylig accepterede Kina at købe store partier af amerikanske landbrugsvarer, men har ikke gjort det, skrev Trump blandt andet.

På trods af det, som præsidenten beskriver som en "lille" amerikansk toldforhøjelse på ti procent, tror han stadig på en god handelsaftale, skriver han:

- Vi ser frem til at fortsætte vores positive dialog med Kina om en omfattende handelsaftale og tror på en stor fremtid for forholdet mellem vores to lande!

'Ikke konstruktivt'

Trods den positive afslutning i tweet nummer fire blev nyheden ikke godt modtaget i Kina.

- At kaste om sig med toldsatser er absolut ikke en konstruktiv måde at løse gnidninger om økonomi og handel. Det er ikke den rigtige måde, sagde den kinesiske udenrigsminister, Wang Yi, ifølge nyhedsbureauet AFP.

Og den regeringsstøttede kinesiske avis Global Times kommenterede, at de nye toldsatser kun gør forhandlingerne endnu sværere:

- Nye toldsatser vil på ingen måde bringe den aftale, som USA ønsker, tættere på. De vil kun bringe en aftale længere væk, skriver avisens chefredaktør, Hu Xijin, på Twitter.

'De kan blive hævet'

Donald Trump selv reagerede ved at stramme truslen yderligere.

Efter han havde udsendt sine tweets om en ti procents told, varslede han over for amerikanske journalister i Det Hvide Hus, at han var klar til at gĂĄ videre endnu.

- Toldsatserne kan blive hævet gradvist. Vi starter med ti procent, og det kan blive hævet til pænt over 25 procent. Men vi er ikke nødvendigvis på vej til det, udtalte Donald Trump ifølge tv-stationen CNN.

Blandede signaler

Herhjemme reagerede aktiemarkedet som i resten af verden med et fald på to procent. Men også med forvirring, fortæller Henrik Henriksen, chefstrateg i pensionsselskabet Velliv:

- Læser man første del af hans tweets, er det bare råt over for Kina, og så slutter han af med at sige, at han er sikker på, at de vil lave "a great deal". Så Trump spiller i virkeligheden ’good cop’ og ’bad cop’ samtidig og presser kineserne maksimalt, siger han.

Han vurderer, at netop de blandede signaler er Trumps styrke.

- Trump er svær at læse. Han vil egentlig gerne have en aftale. Så har han lavet noget, som ingen anden amerikansk præsident har gjort, nemlig at presse kineserne til en hård aftale. På den anden side kan han godt lide tariffer, og han kan godt lide, at tingene bliver produceret i USA. Det er derfor, at denne plan B med, at tingene ender hjemme i USA, i virkeligheden ikke er så slem for ham, siger Henrik Henriksen, der mener, at det er det eneste trumfkort, han kan spille over for kineserne for at presse dem.