Trump aflyser besøg

Danske politikere kræver klima på dagsordenen, når Trump kommer til Danmark

I regeringens forståelsespapir står der, at Danmark skal tage et grønt lederskab. Donald Trump trak USA ud af Paris-aftalen i 2017.

Det er en klimaskeptisk amerikansk præsident, der om en måned besøger Danmark.

Donald Trump har trukket USA ud af Paris-aftalen, og han har både gjort grin med global opvarmning og påstået, det er noget, kineserne har opfundet. Senest har han dog nuanceret sin holdning og sagt, at ”jeg tror ikke, at det er et svindelnummer. Jeg tror, at der muligvis er en forandring. Men jeg ved ikke, om det er menneskeskabt.”

Derfor blev Danmarks udenrigsminister, Jeppe Kofod, i Nyhederne torsdag aften også spurgt, om man vil tage klimaspørgsmålet op, når Donald Trump er i Danmark.

- Jeg tror, det er rigtig vigtigt, når to lande er allierede, at man også taler om det, man er uenig om, svarede Jeppe Kofod blandt andet.

Han sagde også:

- Vi vil præsentere et Danmark, som er førende, når det gælder klimaudfordringerne.

Men et konkret svar på, om Donald Trump bliver konfronteret med sin klimapolitik, fik seerne ikke.

En "no brainer"

SF, Enhedslisten, Radikale Venstre og Socialdemokratiet blev ellers enige om, at Danmark ”skal påtage sig det internationale lederskab for den grønne omstilling”, som der står i det forståelsespapir, som partierne har lagt som ramme for den socialdemokratiske regerings arbejde.

Den blev til efter et folketingsvalg, der af Mette Frederiksen blev omtalt som ”danmarkshistoriens første klimavalg”. Desuden står der i Socialdemokratiets brochure ”Danmark skal igen være en grøn stormagt”, at ”når USA træder tilbage, må andre træde til. Danmark må træde til.”

Derfor forventer flere politikere også, at Donald Trump netop bliver konfronteret med sine holdninger og sin politik på klimaområdet.

En af dem er Radikale Venstres udenrigsordfører og tidligere udenrigsminister, Martin Lidegaard. Han siger, at det er en ”no brainer”, at klima skal være allerøverst på dagsordenen, når Donald Trump er i landet. Først og fremmest af hensyn til selve klimaet. Men også fordi Danmark ifølge ham er et godt eksempel på at høje ambitioner på klimaområdet ikke behøver at gå ud over økonomien.

- Det er helt, helt oplagt at få det øverst på dagsordenen. Hvis jeg får mulighed for at møde medlemmer fra den amerikanske delegation, vil det også være det tema, jeg vil placere allerøverst, siger han.

Man skal turde tale uenigheder med sine venner

I november 2015 var USA ét af de 195 lande, der med klimaaftalen i Paris forpligtede sig til i 2020 at reducere deres udslip af klimagasser og arbejde for at begrænse den gennemsnitlige globale temperaturstigning til 1,5 grader. Men i 2017 trak Donald Trump USA ud af aftalen.

Michael Aastrup Jensen, der er Venstres udenrigsordfører, mener, at Danmark skal sige det ligeud til Trump: At man mener, at det er en katastrofe, at USA ikke er med i Paris-aftalen.

- USA er vores venner, og til venner skal man også turde sige, hvis man er dybt uenig med dem om noget konkret. Vi bliver nødt til at fortælle det, så Trump ved, hvor vi står på det spørgsmål. Sådan et besøg skal ikke bare handle om at drikke champagne og give hinanden håndtryk, siger Michael Aastrup Jensen.

Martin Lidegaard mener, at man ved sådan et statsbesøg sagtens kan gå direkte ind i klimaspørgsmålet med Donald Trump. Det er ”inden for den diplomatiske skydeskive”, som han siger, og han kan ikke se, hvordan man ikke kan undgå det.

Michael Aastrup Jensen nævner ligesom Martin Lidegaard både hensynet til selve klimaet, men også det potentiale landets grønne virksomheder har. Hvis klimaet ikke kommer øverst på dagsordenen i mødet med den amerikanske præsident, vil det være ”svagt”, mener Michael Aastrup Jensen.

- Vi har lige været igennem et europaparlamentsvalg og et folketingsvalg, hvor klima var absolut den vigtigste mærkesag for vælgerne, og man kørte sig selv stort op på det. Nu har vi en oplagt chance for at gøre en forskel over for en af synderne i hele kampen mod klimaforandringerne. Og så vakler man, siger han.

Flere veje ind

Signe Munk, der er SF’s klimaordfører, siger, at der er flere måder, man kan løfte spørgsmålet overfor Trump – man kan for eksempel fokusere på energibranchen. Men hun slår også fast, at diskussionen ikke kan undgås med præsidenten.

- For mig er det et fuldstændig afgørende spørgsmål. Vi står med en klimakrise med få år til at tage nogle livtag med økonomien og de samfund, vi har i Vesten. Og derfor skal vi selvfølgelig tage de her spørgsmål op med Trump, siger hun.

Det samme mener Mai Villadsen, der er Enhedslistens klimaordfører.

- Selvfølgelig skal vi sige, at det var en katastrofe, at USA trådte ud af Paris-aftalen. Vi skal sige, hvor vanvittig en beslutning, det var. Klimaudfordringerne er det største internationale problem, vi har lige nu. Og derfor vil det ikke give nogen mening ikke at adressere det her emne, siger Mai Villadsen.