Trump aflyser besøg

Melania Trump vil også være på arbejde under statsbesøg i Danmark

Den amerikanske førstedame har fælles interesser med den danske kronprinsesse.

Melania Trump vil ikke kun stå ved sin mands side, når den amerikanske præsident besøger Danmark i september.

Hvor Donald Trump hovedsageligt varetager politiske møder under deres besøg, kan hun som førstedame være med til at pleje diplomatiet på andre områder.

Hofreporter for Billed-Bladet Trine Larsen har dækket mange statsbesøg gennem sin karriere, og ifølge hende er et statsoverhoveds ægtefælle på arbejde på lige fod med statsoverhovedet selv.

- Melania Trump kommer ikke bare for at se København. Hun kommer for at styrke de i forvejen gode relationer mellem Danmark og USA, siger Trine Larsen.

Det vil derfor sandsynligvis afspejle sig i planlægningen af det to dage lange statsbesøg, at den 49-årige førstedame også kan se det, hun selv interesserer sig for. Om det så er inden for kultur eller forretningsliv.

Deler mærkesager med Mary

Melania Trump har ikke meldt ud, hvorvidt der er noget særligt, hun gerne vil opleve i Danmark, men baseret på hendes virke har Trine Larsen en række bud:

- Hun er jo en kvinde, der tydeligt interesserer sig for mode, så måske hun vil se noget inden for dansk tøj- eller møbeldesign. Det er noget af det, Danmark har at byde på, og hvor hun kan skabe gode forbindelser, siger hun.

Som førstedame har Melania Trump dedikeret sig til en mærkesag, nemlig at arbejde imod mobning blandt børn på nettet. Og netop denne mærkesag deler hun faktisk med den danske kronprinsesse Mary.

Gennem Mary Fonden har kronprinsessen ydet bistand til flere projekter mod mobning, og digital dannelse er også noget, der ifølge Trine Larsen ligger hende nær.

- Det danske kronprinspar har for eksempel talt meget med deres egne børn om deres adfærd på sociale medier, siger hun.

- Så jeg kan ikke forestille mig andet, end at Melania Trump vil være interesseret i det arbejde og kan lade sig inspirere.

Arrangerede fest for ansatte

Dronning Margrethe og det danske hof er de officielle værter for præsidentparret, så det er helt oplagt, at Melania Trump også skal tilbringe tid med den royale familie.

Da den tidligere amerikanske præsident Barack Obama var på besøg i Danmark med sin kone Michelle Obama i 2009, varede besøget kun fem timer, men førstedamen fik alligevel god tid i selskab med det danske kronprinspar.

Besøget i Danmark er kun præsident Donald Trumps andet besøg i et land, der har en dronning som statsoverhoved.

I starten af juni besøgte parret Storbritannien og dronning Elizabeth 2. Her afholdt Melania Trump en fest for de ansatte i Downing Street 10 og deres familier sammen med den daværende premierminister Theresa Mays mand, Philip May, mens Donald Trump talte med regeringschefen.

Uanset hvad planlægningen af det kommende statsbesøg i Danmark byder på, så mener Trine Larsen ikke, at man skal undervurdere førstedamens magt.

- Både Michelle Obama, Barbara Bush (George Bush seniors kone, red.) og andre førstedamer har haft en stor stemme, når de talte til deres mænd. De har alle haft indflydelse på deres arbejde og image, siger hun.

Programmet bliver offentliggjort senere i august, lyder det fra kongehuset i en pressemeddelelse.