Udland

Fire gange Trump har skabt røre med udtalelser om Danmark

Lars Løkke Rasmussen besøgte Donald Trump i Washington i marts sidste år. CARLOS BARRIA / Scanpix Denmark (arkiv)

Trump har omtalt Lars Løkke Rasmussen som "kongen af Danmark", og han har ikke villet afvise at bruge atomvåben mod Europa.

Danskerne er et "virkelig godt folk".

Sådan sagde Trump på et ét minut langt pressemøde i Det Ovale Kontor i 2017, hvor han tog imod daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Et besøg der kastede Donald Trumps eneste tweet om Danmark af sig.

2. og 3. september kommer den amerikanske præsident så til København for første gang.

Men stemningen mellem ham og danske politikere har ikke altid været lige så god som den dag, han trykkede Løkkes hånd.

Flere gange har han kritiseret eller lagt sig ud med den danske samfundsmodel og danske politikere.

Langer ud efter Vestager

I juni i år langede han eksempelvis kraftigt ud efter Margrethe Vestager i hendes rolle som EU’s konkurrencekommissær.

Hun har gjort sig bemærket ved at sende den ene kæmpebøde efter den anden til amerikanske selskaber, og i et interview med Fox Business blev det for meget for Donald Trump.

- Hun hader formentlig USA mere end nogen anden person, jeg nogensinde har mødt, sagde han.

- Se, hvad hun gør mod vores land. Hun lægger sag an mod alle vores selskaber, lød det fra den tydeligt frustrerede præsident.

Løkke som konge

I 2016 stod journalist og kommentator Yashar Ali bag en historie om Trumps manglende kendskab til Danmark. Ifølge ham talte Lars Løkke Rasmussen og Donald Trump i telefon sammen i november det år.

Trumps svigerdatter, Vanessa Trump, som har rødder i Danmark, var til stede under opkaldet, og da han ville fortælle hende, hvem han snakkede med, sagde han: ”Jeg taler i telefon med kongen af Danmark".

Yashar Ali skrev på Twitter, at historien var blevet bekræftet af to ”højtstående kilder”.

På Twitter reagerede Venstres Jakob Engel-Schmidt på historien ved ifølge Berlingske at skrive:

- Forstår godt, hvorfor tekstforfatterne til House of Cards er på nippet til at give fortabt.

Vil han udelukke at bruge atomvåben mod Europa?

Under republikanernes præsidentvalgkamp i 2016 lød det pludselig, som om Danmark var en fjende af USA. Det var kandidaten Ted Cruz, der på et pressemøde sagde:

- Vi risikerer at vågne op en morgen, og så har Donald, hvis han er præsident, bombet Danmark.

Men det blev først rigtig kontroversielt, da Trump i et interview senere blev forholdt den udtalelse og samtidig spurgt, om han vil udelukke at bruge atomvåben imod Europa.

- Jeg vil ikke tage nogen muligheder af bordet, svarede Trump.

Både Ted Cruz' udmelding og Donald Trumps svar skabte røre i USA og i Danmark.

Danmark som skræmmeeksempel

Under præsidentvalgkampen blev Danmark flere gange et emne, blandt andet fordi demokraten Bernie Sanders talte om at ville bringe USA’s velfærdssystem tættere på det danske. Samtidig gjorde andre kandidater Danmark til et skræmmeeksempel på en socialistisk stat.

I 2018 - efter Donald Trump havde vundet valget - udgav Det Hvide Hus så rapporten 'Socialismens alternativomkostninger', som konkluderede, at levestandarden i USA er mindst 15 procent højere end i Danmark. Desuden skulle fattige amerikanere have det bedre end gennemsnitsborgeren i Norden.

Lars Løkke Rasmussen og daværende finansminister Kristian Jensen var hurtig ude og skyde igen. Statsministeren skrev på sin Facebook:

- Jeg deltager til enhver tid i en konkurrence med amerikanerne om hvem, der har den bedste samfundsmodel: Danmark eller USA? For jeg ved, at Danmark ville vinde HVER gang. Modsat USA har vi nemlig i Danmark fundet en god balance mellem frihed og fællesskab.

En video med Fox News-værten Trish Regan har bragt sindene i kog i Danmark. Men nu får de danske socialdemokraters modsvar til nyhedsværten global medfart. Video: Sebastian Goos

Trump med rullende øjne

Danske politikere har også selv leveret udtalelser og gimmicks, som har skabt røre på den anden side af Atlanten. Et af dem, som fik mest opmærksomhed, var en busreklame fra SF under valgkampen i 2016.

På en 1A-bus i København var Donald Trump afbilledet, mens hjulene på bussen fungerede som Trumps øjne. På den måde rullede de rundt i hovedet på ham, når bussen kørte.

Ved siden af billedet med Trump stod der "Americans abroad - Vote", som var en opfordring til de amerikanske statsborgere i Danmark om at brevstemme til præsidentvalget.

En reklame fra SF bliver nævnt i flere store udenlandske medier.