Udland

Bin Ladens søn meldes død - men det kan være bluff, lyder det

Hamza bin Laden på et foto, som den amerikanske efterretningstjeneste CIA har udleveret til medierne. Cia Handout / Ritzau Scanpix

Hamsa bin Laden var udset til toppost i Al Qaeda.

Osama bin Ladens søn og mulige arvtager som leder af terrorgruppen Al Qaeda er død, siger anonyme kilder i det amerikanske efterretningsvæsen til flere amerikanske medier.

Præsident Donald Trump vil hverken be- eller afkræfte historien.

- Jeg ønsker ikke at kommentere på det, sagde han onsdag til tv-stationen NBC.

Heller ikke Al Qaeda vil be- eller afkræfte dødsfaldet. I stedet spekulerer de i, at meldingen om hans død kan være et bluffnummer fra amerikansk side, fortæller den danske ekspert i radikale islamiske bevægelser Tore Hamming.

- De advarer om, at det kan være et strategisk træk fra amerikanernes side at erklære ham død for på den måde at gøre ham mindre forsigtig og lokke ham frem, siger Tore Hamming til TV 2.

Al Qaedas talsmand

Hamza bin Laden har siden 2015 fungeret som en af Al Qaedas talsmænd, men man har ikke hørt fra ham siden marts 2018.

Oplysningerne om hans død er sparsomme. Ifølge de anonyme efterretningsfolk blev han dræbt, efter Donald Trump tiltrådte som præsident, men før det amerikanske udenrigsministerium i foråret satte en dusør på hans hoved. Det vil sige på et tidspunkt mellem januar 2017 og marts 2019.

Andre anonyme efterretningsfolk siger til New York Times, at USA har "spillet en rolle" i Hamsa bin Ladens død, men fortæller ikke mere om de nærmere omstændigheder. Ifølge BBC døde han i et luftangreb.

Plakat fra det amerikanske udenrigsministerium, der udlover op til en million dollars for informationer om Hamza bin Laden. Dusøren blev udlovet 28. februar i år.

Tæt på Al Qaedas top

Det er uklart, præcis hvilken rolle Hamza bin Laden spillede i Al Qaeda. Der er imidlertid ingen tvivl om, at han var tæt på bevægelsens topledelse, siger Tore Hamming.

- Vi ved, at han siden 2015 har udtalt sig oftere og oftere på bevægelsens vegne, men vi ved ikke præcis, hvilken rolle han spillede. Nogle mener, at han er ved at blive oplært til at overtage sin faders centrale rolle i bevægelsen. Andre mener, at Al Qaeda først og fremmest har udnyttet, at medierne synes, at han har et godt navn, siger Tore Hamming til TV 2.

Husarrest i Iran

Hamza bin Laden har været tæt på Al Qaedas lederskab i mange år. Efter terrorangrebet 11. september 2001 flygtede den dengang cirka 12-årige Hamza med familiemedlemmer til Iran, hvor de sad i husarrest i årevis sammen med medlemmer af Al Qaedas topledelse.

- Det er disse ledere, der har stået for hans uddannelse, både religiøst og militært. Der er ingen tvivl om, at man har tiltænkt ham en ledende rolle i fremtidens Al Qaeda, men hvilken rolle er uklart. Det seneste rygte, jeg har hørt, stammer fra den egyptiske efterretningstjeneste, der mener, at Hamza bin Laden var udset til at blive leder af Al Qaedas militære strategi, altså en mere militær rolle end den, som hans fader havde i Al Qaeda, siger Tore Hamming.

Efter tiden i Iran menes Hamza bin Laden at have opholdt sig i Pakistan og Afghanistan, ligesom der har været efterretningsrapporter om, at han har besøgt Syrien.

Million dollars i dusør

I marts udsatte USA en dusør på en million dollars på oplysninger om Hamza bin Ladens opholdssted. Det skete på et tidspunkt, hvor man havde en ide om, at han var død, men hvor hans død ikke var bekræftet. Dengang blev han beskrevet som "en kommende Al Qaeda-leder", der "opfordrede sine tilhængere til angreb på Vesten og USA".

Ifølge de anonyme amerikanske efterretningsfolk er det først nu, amerikanerne føler sig sikre på, at han er død.

Al Qaeda og Islamisk stat

I de seneste år har Al Qaeda stået i skyggen af Islamisk Stat (IS) i Vestens bevidsthed. Mens IS har kæmpet direkte mod vestlige allierede i Syrien og Irak, har Al Qaeda ikke gennemført større, spektakulære angreb i Vesten.

Ifølge Tore Hamming betyder det dog langtfra, at Al Qaeda står svagere end IS:

Grundlæggeren af Al Qaeda, Osama bin Laden, blev dræbt af amerikanske specialstyrker i maj 2011 i et hus i Abbottabad, Pakistan, hvor han skjulte sig med sin familie.

- Al Qaeda står stærkere end nogensinde. De er til stede mange steder i verden og har bedre lokale forbindelser og venner end IS. Men Al Qaeda vil gerne have Vesten til at fokusere på IS, så de selv er lidt ude af søgelyset. Det giver dem bedre spillerum. Mit bud er, at hvis de ville, så kunne de lave mere virak. De har også kapaciteten til at gennemføre et stort angreb i Vesten, hvis de ville. Men de ved, at hvis de gjorde det, ville Vesten komme efter dem igen, siger han.

Andre brødre dræbt

Hamza bin Laden er ikke den første af Osama bin Ladens 13 sønner, der meldes dræbt af amerikansk militær eller efterretningsvæsen.

Hamzas ældre bror Saad bin Laden, som på det tidspunkt var udset til at være faderens arvtager, blev dræbt af et droneangreb i 2009. En anden søn, Khalid, blev dræbt sammen med sin far af amerikanske specialstyrker i Pakistan i 2011.