Sundhedspolitik udstillede demokraternes måske største udfordring

Republikanerne har grund til at glæde sig over de demokratiske debatter, lyder det fra USA-analytiker.

Natten til onsdag blev der afholdt primærvalgsdebat for demokraterne i USA, som i høj grad var præget af ideologiske sværdslag mellem fløjene i Det Demokratiske Parti.

Det var første gang, Elizabeth Warren og Bernie Sanders stod side om side i den samme debat, og i løbet af debatten måtte de to højt profilerede politikere se sig angrebet flere gange. De to progressive kandidater repræsenterer den demokratiske venstrefløj, og deres fælles deltagelse i tv-debatten var længe ventet.

Angrebene mod dem var ifølge USA-analytiker Mirco Reimer-Elster med til at afsløre en af de største og vigtigste udfordringer i kampen om at blive demokraternes præsidentkandidat.

- Det er første gang, at man får indblik i kampen mellem de moderate og de progressive kandidater. Hvilken fløj skal lede partiet fremadrettet? De mere moderate ønsker at reformere eksisterende politik, mens de progressive vil ændre hele systemet, siger han.

Sygesikring deler partiet

Demokraternes storsejr under midtvejsvalget i 2018 skyldtes i høj grad partiets kamp for at bevare og beskytte Obamacare, og sundhedspolitik blev også et af de helt store emner i nattens debat, fortæller USA-analytikeren.

De moderate kræfter i partiet, som eksempelvis Joe Biden, der var vicepræsident under Barack Obama, ønsker at videreføre og reformere netop Obamacare, mens Warren og Sanders ønsker et skandinavisk-inspireret sundhedssystem.

Et forslag, der blev kaldt "ønskepolitik" af den moderate guvernør fra Montana, Steve Bullock.

Kritikken gled dog af på de to kandidater i nattens tv-debat som vand fra en ands ryg.

- Alle kandidaterne ved, at et samarbejde med republikanerne er nødvendigt, fordi det er urealistisk, at partiet får et så godt valg, at de kan kontrollere begge huse. Men Warren og Sanders mener stadig ikke, at de andre kandidater – og de tidligere præsidenter Clinton og Obama for den sags skyld – har været ambitiøse nok i deres politik, siger Mirco Reimer-Elster.

Mindre fokus på Trump og republikanerne

Uanset om emnet er indvandring, sygesikring eller noget helt tredje, så er republikanerne næppe kede af måden, de demokratiske debatter udspiller sig på. Det siger Mirco Reimer-Elster.

- Republikanernes, og ikke mindst Donald Trumps, præmis er, at demokraterne skal fremstilles som værende socialister og venstreorienterede. Det er uanset, om det er en moderat eller en progressiv kandidat, der vinder, og det lykkes meget godt for Trump i øjeblikket.

- Flere demokratiske kandidater er også begyndt at slå på tromme for, at partiets kandidater holder op med at fokusere på, hvordan Trump og republikanerne agerer og i stedet koncentrerer sig om at levere deres egen politik.

En af flere debatter

Nattens debat var den første af to, der skal afholdes over to dage. Natten til torsdag skal yderligere ti kandidater debattere - deriblandt favoritten Joe Biden.

Ugens debatter ses af mange som værende afgørende for flere af de mindre prominente kandidater, der ventes at stoppe deres kampagner, hvis ikke de oplever et opsving.

Kandidaterne kæmper om at blive demokraternes præsidentkandidat og udfordreren til Donald Trump i præsidentvalget, som skal afholdes 3. november 2020.

Den endelige demokratiske kandidat udnævnes på partiets konvent i juli 2020.