Udland

'Helt uacceptabelt' - Boris Johnson lægger sig ud med Irland og EU

Hvis Storbritannien forlader EU uden en aftale, så er det, fordi EU og Irland ikke vil genforhandle aftalen om den nordirske grænse, siger briterne.

I dag er den britiske premierminister Boris Johnson på besøg i Nordirland, hvor han har lagt sig ud med både lokale, nordirske politikere, nabolandet Irland og EU.

Boris Johnson siger nu, at Irland og EU vil bære ansvaret for et eventuelt hårdt Brexit uden en aftale, hvis ikke man er parat til at genforhandle den aftale, som Johnsons forgænger, Theresa May, har indgået med EU.

- Det er tydeligt, at Boris Johnson ikke har nogen forståelse for de udfordringer, vi står overfor i Nordirland, sagde Nicola Mallon fra det nordirske Labour parti på et pressemøde onsdag eftermiddag, efter hun havde talt med Boris Johnson.

Drop 'bagstopperen'

Boris Johnson kræver, at EU opgiver aftalen om ’bagstopperen’, der blev indgået for at sikre, at grænsen mellem Nordirland og Irland holdes åben. Aftalen betyder, at Storbritannien – eller i hvert fald Nordirland - må blive i EU’s toldunion indtil videre. Det ønsker Boris Johnson ikke, og derfor vil han have forhandlingerne med EU til at starte forfra, sagde han på et pressemøde tirsdag.

Hverken i EU eller i Irland er det blevet vel modtaget, at Boris Johnson på den måde giver dem ansvaret for, at Storbritannien kan ende med at forlade EU med et "hårdt Brexit", altså uden en aftale.

EU og Irland har afvist at fjerne ’bagstopperen’, og for Boris Johnson er det netop den afvisning, der gør EU og Irland ansvarlige:

- Det er op til EU nu. Det er deres afgørelse, om vi skal gøre det (forhandle en ny aftale, red.), siger Boris Johnson.

- Uacceptabelt

Den britiske premierministers ageren er ikke blevet godt modtaget i Irland, hvor man allerede var fornærmet over, at Boris Johnson imod almindelig, diplomatisk etikette ventede næsten en uge, før han ringede til sin irske kollega, Taoiseach (premierminister, red.) Leo Varadkar.

- For at sige det helt klart: Premierminister Boris Johnsons afvisning af at forhandle Brexit med EU's ledere og vores Taoiseach uden betingelser er helt uacceptabelt og harmonerer ikke med almindelig god diplomatisk og politisk opførsel, skriver den irske oppositionsleder, Micheal Martin, på Twitter.

Og den første telefonsamtale mellem de to premierministre forløb da heller ikke helt godt. Ifølge en talsmand for Taoiseach Leo Varadkar gjorde han det klart for sin britiske kollega, at ’bagstopperen’ var briternes ansvar:

- Vores Taoiseach understregede overfor premierministeren, at ’bagstopperen’ var en nødvendig konsekvens af beslutninger, truffet i Storbritannien og af den britiske regering, siger talsmanden.

Bagstopperen

Aftalen om ’bagstopperen’, som den tidligere britiske premierminister Theresa May indgik med EU, var et forsøg på at løse et af de sværeste spørgsmål i forbindelse med et britisk farvel til EU.

Nemlig: Hvad gør vi med grænsen mellem Irland og Nordirland?

På grænsen mellem Irland og Nordirland er 'Nordirland' streget ud, så der bare står 'Velkommen til Irland'

I dag er grænsen mellem de to EU-lande, der begge er medlem af det indre marked og EU’s toldunion, helt åben og uden kontrol. Det betragtes som en vigtig forudsætning for den såkaldte ’Langfredagsaftale’ fra 1998, der betød enden på den langvarige borgerkrig i Nordirland.

Når Storbritannien forlader EU, bliver grænsen med et slag en af EU’s ydre grænser, hvor EU kræver kontrol med de varer, der krydser grænsen. Frygten er imidlertid, at en lukket grænse med grænseovergange og kontrol kan puste nyt liv i den nordirske konflikt.

Derfor har parterne aftalt, at grænsen også i fremtiden skal være åben, og at kontrol skal gennemføres med en ’teknologisk løsning’, der endnu ikke er på plads. Fordi denne løsning ikke er på plads endnu, har EU krævet, at enten hele Storbritannien eller blot Nordirland må forblive i EU’s toldunion, indtil det bliver muligt at foretage en tilstrækkelig grænsekontrol.

'Et skrummel af en aftale'

Både de britiske Brexit-tilhængere og den konservative regerings nordirske støtteparti, DUP, frygter imidlertid, at det vil holde Storbritannien i EU’s toldunion på ubestemt tid, og at det vil forhindre landet i at indgå nye handelsaftaler med andre lande.

- Det er et skrummel af en aftale, som Boris Johnson har udtrykt det.

Arlene Foster, lederen af det norirske pari DUP, der er støtteparti for Boris Johnsons konservative regeringsparti.

'Skru lidt ned'

Da han kom til Nordirland sent tirsdag, var netop DUP den første samtalepartner. Og de var helt enige om, at det var EU og Irland, der havde ansvaret for, at der ikke er indgået en aftale.

- Vi talte om, at både Dublin og i den grad også Bruxelles skal skrue lidt ned for retorikken og opføre sig som en ansvarlig forhandlingspartner, der gerne vil nå frem til en aftale, sagde DUP's politiske leder, Arlene Foster, onsdag morgen til BBC.

Fra Irland er svaret allerede kommet:

- Lad os slå helt fast, at den indgåede udtrædelsesaftale ligger fast. Vi har ingen interesse i at fastholde Storbritannien i en permanent ’bagstopper’-aftale, men det er udelukket at sætte en tidsbegrænsning på ’bagstopperen’, siger den irske landbrugsminister, Michael Creed, ifølge nyhedsbureauet Reuters.