Donald Trump og Melania kommer til Danmark

Den amerikanske præsident vil efter planen opholde sig i Danmark 2. og 3. september.

Den amerikanske præsident Donald Trump har sat kurs mod sit første besøg i Danmark.

Det bekræfter Det Hvide Hus ifølge Reuters.

Kongehuset oplyser i en pressemeddelelse, at den amerikanske præsident kommer til Danmark fulgt af sin hustru Melania.

- Efter indbydelse fra Hendes Majestæt Dronningen aflægger USA’s præsident Hans Excellence Donald J. Trump og førstedame Melania Trump statsbesøg i Danmark den 2.-3. september 2019. Besøget i september bliver fjerde gang, at en siddende amerikansk præsident aflægger besøg i Danmark, hedder det.

Trump har i forvejen planlagt et europæisk visit i Polen 1. september. Her vil USA's førstemand deltage i en mindehøjtidelighed for 80-året for Nazitysklands angreb på landet.

- Jeg ser frem til det. Jeg holder af folket, siger den amerikanske præsident om besøget i Warszawa.

Derefter gĂĄr turen til Danmark.

Vil mødes med erhvervslivet

Statsminister Mette Frederiksen har udsendt en pressemeddelelse, hvor hun ser frem til at "drøfte globale emner af fælles interesse".

- Venskabet vores lande imellem er rodfæstet i århundreders kulturelle og menneskelige bånd, som hvert år udbygges med tusindvis af turistbesøg, skriver statsministeren videre.

Det bliver Mette Frederiksen første gang som vært for en statsleder i Danmark.

Det er ikke offentliggjort, hvor længe og hvornår statsministeren skal mødes med den 73-årige præsident.

I Danmark vil Trump ifølge Det Hvide Hus desuden også deltage i en række bilaterale møder og mødes med fremtrædende personer fra erhvervslivet, skriver nyhedsbureauet Reuters.

- I de kommende dage ser min stab og jeg frem til at forberede os på præsidentens besøg, som utvivlsomt vil styrke den meget stærke alliance, der allerede findes mellem vores to nationer, udtaler den amerikanske ambassadør i Danmark, Carla Sands, i en skriftlig kommentar ifølge Ritzau.

Under det to dage lange besøg vil præsidenten også mødes med den færøske lagmand og formanden for det grønlandske landsstyre Naalakkersuisut.

Lyn-analyse

Der er ingen tvivl om, at Grønlands beliggenhed og Danmarks udenrigspolitik pĂĄ vegne af landet, har stor betydning.

Man skal huske på, at Grønland både historisk og strategisk set har spillet en rolle og at amerikanerne har haft militærbase i Thule.

De senere ĂĄr har amerikanerne samtidig været bekymrede for, om Kina og mĂĄske ogsĂĄ russerne, skal fĂĄ lidt for store interesser i Grønland. Derfor vil det utvivlsomt stĂĄ øverst pĂĄ dagsordenen under Trumps visit i Danmark.

Trumps tre forgængere besøgte alle Danmark. Bill Clinton var her i 1997, George W. Bush aflagde dansk visit otte år senere, og Barack Obama gæstede Danmark under IOC-topmødet og COP15 klimamødet i december 2009.