Udland

Voldstiltalt rapper i retten - overfald optaget på video

Fængslingen af A$AP Rocky har fået stor opmærksomhed i USA, hvor flere fans opfordrer til boykot af svenske varer. Tirsdag var første af tre retsdage.

Tirsdag begyndte retssagen mod den amerikanske rapper A$AP Rocky ved retten i Stockholm.

Rapperen er sammen med to andre tiltalt for at have udøvet vold mod en 19-årig afghansk mand efter en festivaloptræden i den svenske by.

I løbet af det syv timer lange retsmøde fremlagde anklageren sine beviser mod rapperen, som blandt andet talte de fysiske mærker, som den unge mand havde efter episoden.

Rapperen nægter sig skyldig, men erkender at have trådt på og skubbet til den 19-årige i nødværge.

Dagen kom i særlig grad til at centrere sig om, hvorvidt den amerikanske rapper havde handlet i selvforsvar. Forsvareren forsøgte at overbevise retten om, at den 19-årige havde en truende adfærd forud for overfaldet.

Videomateriale er vigtig brik i retten

Fra anklageren lød det, at A$AP Rocky 30. juni angreb den 19-årige med spark og slag, mens han lå på jorden, hvilket medførte blå mærker og flænger.

Der blev fremvist billeder af forurettedes skader på hovedet, ører, arme og ben. Anklageren fortalte, at en lægeundersøgelse viste, at den 19-åriges næse var blevet slået skæv, så manden har haft svært ved at trække vejret i en periode.

Forskellige dele af episoden blev også vist i dagens retssag. Fem videoer, der er filmet før og under overfaldet, indgår nemlig som bevismateriale i sagen.

Billeder fra vidners telefon frigivet under retssagen, der ifølge anklageren viser A$AP Rocky og flere fra hans følge overfalde den 19-årige mand.

En af videoerne er offentliggjort af det amerikanske medie TMZ. Videoen viser ifølge anklageren A$AP Rocky kaste den 19-årige hen ad en vej. Derefter ses det ifølge anklageren, at rapperen og flere fra hans følge slår og sparker den unge mand, der ligger på vejen.

Forsvareren sagde i retten, at A$AP Rocky stoppede, da de andre sluttede sig til.

Videoen, der er blevet vist i retssalen, viser, at A$AP Rocky kaster en 19-årige mand ned på jorden og sparker ham i maven

Alle tiltalte nægter sig skyldige

Ifølge anklageren blev der under overfaldet brugt en flaske mod den 19-årige mand, men det mener forsvareren, at videoen afkræfter. På en af videoerne kan det ses, at rapperen kaster flasken, inden han går hen til den 19-årige. Han argumenterede altså for, at den tiltalte ikke brugte flasken som våben.

Under sit vidneudsagn sagde den 19-årige derimod, at A$AP Rockys livvagt umotiveret skubbede ham flere gange og tog om hans hals, da han spurgte, om de havde set hans ven. Derefter fulgte han efter den kendte rapper for at spørge, hvorfor de gjorde sådan, forklarede han i retten. Ifølge den unge mand endte han på jorden, da han blev slået i hovedet med en flaske bagfra.

Fængslingen af A$AP Rocky har fået stor opmærksomhed i USA, hvor flere af rapperens fans opfordrer til boykot af svenske varer.
Renee Black, A$AP Rockys mor, ankom tirsdag formiddag til retten i Stockholm.

Trump krævede rapper løsladt

Donald Trump har ringet til Sveriges statsminister, Stefan Löfven, men han vil ikke blande sig i domstolens vurdering

Rapperen og de to andre tiltalte, der er rapperens venner, nægter sig alle skyldige. De blev anholdt 3. juli efter at have spillet koncert i Stockholm.

De tre har siden siddet varetægtsfængslet og er tiltalt for simpel vold, og i den periode er sagen blevet politisk. USA's præsident, Donald Trump, har nemlig blandet sig.

Journalister og fotografer fra flere lande er mødt op foran retsbygningen i Stockholm.

På Twitter skrev præsidenten blandt andet, at han var blevet kontaktet af sin ven Kanye West, en anden verdensberømt amerikansk rapper, der bad Trump om at få A$AP Rocky løsladt.

Præsidenten ringede til Sveriges statsminister, Stefan Löfven, der dog blankt afviste, at han kunne blande sig i det svenske retssystem. Et svar, der ikke huede den amerikanske præsident.

- Meget skuffet over statsminister Stefan Löfven, der ikke har blandet sig. Sverige har svigtet sorte i USA. (...) Behandl amerikanere fair, skrev præsidenten blandt andet på Twitter.

Ifølge det svenske Aftonbladet havde den amerikanske præsident også anbragt en såkaldt gidselekspert i Stockholm for at overvåge retssagen.

- Han er her for at sørge for amerikanske borgeres velfærd, hvilket altid er vores højeste prioritet, sagde talsperson for den amerikanske ambassade, Ruth Newman, til det svenske nyhedsbureau TT.

Superstjerner blander sig

På Twitter har mange af rapperens fans opfordret til boykot af svenske produkter som følge af rapperens fængsling.

Udover den amerikanske præsident har en række andre superstjerner, der tæller Kim Kardashian og Rod Stewart, krævet A$AP Rocky løsladt.

Der er afsat tre dage til retssagen. Der forventes endelig dom fredag eftermiddag.

Efter retssagen tirsdag sagde A$AP Rockys forsvarer Slobodan Jovicic, at han "ikke var utilfreds med, hvordan tingene gik i dag".