Udland

To millioner mennesker i Polen slipper for at betale skat

Polakker under 26 år med en årsindkomst under 150.000 kroner skal fremover ikke betale indkomstskat. Johannes Arne Viktor Skoog/TV 2

Siden 2004 har 1,7 millioner - særligt unge højtuddannede - forladt Polen. Den udvikling håber landets regering nu at bremse.

Fra 1. august bliver omkring to millioner unge polakker fri for at betale indkomstskat. Det skriver CNN.

Det er et desperat skridt, Polens regering nu tyer til for at få unge polakker til at blive hjemme i stedet for at søge lykken i Vesteuropa.

Polens premierminister, Mateusz Morawiecki, siger, at skattefritagelsen vil give de unge nye muligheder, så mulighederne i hjemlandet "matcher dem, der er til rådighed i Vesten".

Unge er strømmet ud af Polen i 15 år

Det er polakker under 26 år med en årsindkomst under 150.000 kroner (85.528 polske zloty), der bliver fritaget for landets indkomstskat på 18 procent. Idet polakkers gennemsnitsløn ligger på omkring 100.000 kroner om året, er det ganske mange unge, der nu får ekstra penge mellem hænderne, hvis de bliver inden for landegrænsen.

Regeringens estimat er, at to millioner unge fremover kommer til at slippe for at betale skat.

Det er selvsagt ikke for sjov, at Polen vælger at fritage så mange mennesker fra at betale skat. Siden landet blev indlemmet i EU i 2004, har det oplevet en regulær hjerneflugt.

Det er nødt til at stoppe. Unge mennesker er nødt til at blive i Polen

Mateusz Morawiecki, POlens premierminister

I løbet af de 15 år har 1,7 millioner - ifølge landets regering - forladt Polen for at arbejde andre steder i EU. Kun Rumænien har flere borgere bosiddende i andre europæiske lande end Polen.

- Det er ligesom, hvis hele Warszawa (Polens hovedstad, red.) rejste... Det er et gigantisk tab. Det er nødt til at stoppe. Unge mennesker er nødt til at blive i Polen, sagde premierministeren ifølge CNN, da han argumenterede for den nye lov, der blev vedtaget med stort flertal.

Der er dog også kritikere i det polske parlament. Ryszard Petru, der er leder af oppositionspartiet Nu!, kalder tiltaget - der kommer i kølvandet på efterårets parlamentsvalg - "ekstremt bedragerisk populisme".

Han mener, at loven - der bliver dyr for den polske statskasse - ikke vil gøre de unge mennesker rigere. Den vil tværtimod få arbejdsgivere til at sænke lønningerne, så de unge mennesker ikke får mere ud af det efter skattelettelsen, har han fremført i parlamentet ifølge CNN.

- Og hvad så når de fylder 26? Så bliver de udskiftet, fordi de så bliver dyrere at have ansat, sagde han.

Er penge nok?

Det er særligt Polens højtuddannede unge, der forlader hjemlandet. 724.000 universitetsuddannede polakker bor i andre lande end Polen. Det er det højeste antal blandt alle EU-landene.

Og dét kan mærkes i Polen, der de seneste år er begyndt at opleve stor mangel på kvalificeret arbejdskraft.

Spørgsmålet er så, om frikortet er nok til at holde på de unge højtuddannede?

En af dem er 22-årige Kinga Kitowska. Hun rykkede til London for at studere og endte med at blive der, da hun fik et job i finansverdenen. Selvom skattefritagelse i hjemlandet lyder fristende, er det ikke nok til at lokke hende hjem, siger hun til CNN.

- Jeg leder efter muligheder på lang sigt snarere end penge på kort sigt, siger hun.