Udland

Mystisk radioaktivt udslip drev over Europa - nu kender forskere oprindelsen

IRSN vurderede i 2017, at den radioaktive sky stammede fra omkring den røde prik. TV 2

Ingen lande ville i 2017 vedkende sig at stå for udslippet, der skabte undring over Europa.

Et internationalt forskerhold har nu sporet et mystisk radioaktivt udslip, der i 2017 gled hen over Europa. Det skriver mediet The Washington Post på baggrund af en ny rapport.

Skyen, der også nåede Danmark, var ikke sundhedsskadelig, men flere steder i europæiske lande blev der målt unormalt høje koncentrationer af det radioaktive stof Ruthenium-106.

Den højeste koncentration blev målt i den russiske by Argayash, men hverken Rusland eller nogen andre lande ville vedkende sig den radioaktive tåge.

Forsker: - Ingen tvivl

Nu er der dog "ingen tvivl om", at udslippet opstod i Rusland. Det siger den tyske forsker Georg Steinhauser, der er en del af det internationale hold, der står bag undersøgelsen og den nye rapport.

Den slår fast, at det gamle atomkraftværk Mayak, der ligger tæt på den russiske by Argayash, var stedet, hvor den radioaktive sky opstod.

Selvom ingen kom til skade ved udslippet, mener Georg Steinhauser, at Ruslands passive tilgang til udslippet har været problematisk.

Det er nemlig vigtigt for forskere på området hurtigt at få adgang til informationer om sådanne hændelser, da det kan hjælpe med at forebygge nye uheld, siger han.

- Man skulle tro, at information om sådan en ulykke ville spredes som en naturbrand i tidens Twitter- og Facebook-æra, siger han og fortsætter:

- Men det gjorde det ikke.

Forhøjede målinger på Bornholm

I stedet blev udslippet opdaget ved, at østrigske forskere slog alarm, da de 3. oktober 2017 opdagede usædvanligt høje målinger af det radioaktive stof.

I Danmark var det en måler fra Bornholm, der røbede tilstedeværelsen af ruthenium-106 i luften over landet. Og så startede spekulationerne - også hos danske forskere.

- Det bedste bud blandt de europæiske kolleger er, at det kunne være et udslip fra et atomforskningsinstitut i den russiske by Dimitrovgrad, hvor man har en forsøgsreaktor og undersøger atombrændsel. Men det er ikke bekræftet af russerne, udtalte Sven P. Nielsen, seniorforsker ved DTU, til TV 2 dengang.

Resultaterne fra den nye rapport vidner om, at teorierne på daværende tidspunkt pegede pilen i den rigtige retning.

Den mest alvorlige atomkraftulykke nogensinde, nedsmeltningen i Tjernobyl i april 1986, kom dengang først til verdens kendskab, da en radioaktiv sky kort efter blev registreret over Sverige.