Udland

Etiopierne planter mere end 350 millioner træer på 12 timer

En ny rapport viser, at mange af verdens klimaudfordringer kan afhjælpes ved skovplantning. Men der er udfordringer, påpeger forskere.

353 millioner nye, små træer, der skal være med til at forbedre klimaet.

Det formåede millioner af borgere i Etiopien mandag at få plantet i løbet 12 timer. Ifølge landets myndigheder en verdensrekord.

De mange udplantninger skete som en del af en genplantningskampagne kaldet ’Green Legacy’ med den etiopiske premierminister Abiy Ahmed i spidsen.

Det skriver CNN.

Den forhenværende verdensrekord er fra Indien, hvor 1,5 millioner mennesker i 2017 plantede 66 millioner træer på 12 timer.

Giver det mening at kompensere med træer?

Ifølge premierminister Abiy Ahmed er målet at plante i alt fire milliarder træer i Etiopiens kommende regntid fra oktober til maj.

En opgørelse fra organisationen Farm Africa viser nemlig, at mindre end fire procent af Etiopien er dækket af skov. I slutningen af det 19. århundrede lå dette tal på 30 procent.

De globale klimaforandringer har ifølge CNN allerede haft konsekvenser for Afrikas næstmest folkerige land, der kæmper med blandt andet tørke og oversvømmelser.

Det er ikke kun i Afrika, at der er fokus på plantning af ny skov. I Danmark besluttede Fredensborg Kommune sidste år, at alle dets medarbejderes flyrejser skulle kompenseres ved blandt andet træplantning.

En lang række andre kommuner har i forbindelse med TV 2s og Naturfredningsforeningens samarbejde ’Danmark planter træer’ også besluttet at plante skov på store områder, ligesom flere flyselskaber giver mulighed for CO2-kompensation.

Kigger man på noget af den seneste forskning, ser det da også ud til, at træplantning kan være en stor del af løsningen på klimaproblemerne.

En rapport fra det schweiziske universitet ETH i Zürich, publiceret i tidsskriftet Science, estimerer, at et verdensomspændende træplantningsprogram kan fjerne to tredjedele af al den menneskeskabte udledning, der pumpes ud i atmosfæren, hvilket er cirka 800 milliarder tons kuldioxid (200 milliarder tons C) i løbet af det sidste århundrede.

Også den etiopiske landbrugsminister lagde billeder op på Twitter:

Rapport giver ikke svaret på alt

Men klimakompensation i form af plantning af ny skov møder også en del kritik i andre dele af forskningsmiljøet.

Et af kritikpunkterne er blandt andet, at det tager mange år, før træerne for alvor begynder at absorbere CO2’en. Men den største udfordring med et verdensomspændende træplantningsprogram, som ifølge undersøgelsen fra Zürich kræver plantning af én billion træer, er ifølge nogle forskere, at der ikke er plads på Jorden på nuværende tidspunkt.

- Dér, hvor rapporten foreslår, at man skal etablere skov, bliver i øjeblikket brugt af kvæg og andre dyr til at græsse, eksempelvis store dele af Irland, siger han og uddyber sit synspunkt, siger Joseph Poore, der er forsker fra Queen’s College, University of Oxford, til The Guardian.

- Uden at frigøre de milliarder hektar, som vi bruger til at producere kød og mælk, er det ikke muligt at realisere ambitionen, påpeger han.

Afrika vil genetablere 100 millioner hektar land

En ny rapport viser, at mange af verdens klimaudfordringer kan afhjælpes ved skovplantning. Men der er udfordringer, påpeger forskere.

Tidligere undersøgelser har vist, at der i øjeblikket står tre billioner træer på Jorden, hvilket er halvdelen i forhold til antallet af træer, der eksisterede før den menneskelige civilisations opståen.

Hvert år bliver ti milliarder flere træer fældet, end der bliver plantet.

Etiopien har sammen med mere end 20 andre afrikanske lande forpligtet sig til at genetablere 100 millioner hektar land på kontinentet.