Udland

Stammeleder dræbt af guldgravere i 'anspændt' situation

Stridigheder om rettighederne til de brasilianske stammefolks reservater spidser til.

Guldfeberen hærger i Brasiliens delstat Amapá.

I sidste uge knivdræbte guldgravere ifølge politikere en lokal stammehøvding, og nu lyder meldingerne på, at en større gruppe bevæbnede guldgravere har invaderet en stammelandsby i delstaten. For at gøre sagen endnu mere speget ligger landsbyen i et reservat udlagt til Brasiliens oprindelige befolkning. Et reservat, hvor minedrift er forbudt.

Det skriver blandt andre The Guardian.

Amapá ligger i det nordøstlige hjørne af Brasilien på grænsen til Fransk Guinea. Gennem de senere år har delstaten som mange andre områder i Sydamerika kæmpet mod guldgravere - såkaldte garimpeiros -, der illegalt leder efter guld og andre værdier i junglen. En jagt, der fører til ødelagt regnskov og massiv forurening med blandt andet kviksølv.

Seneste udvikling er drabet på Emyra Waiãpi, som var en lokal stammeleder, og guldgravernes invasion lørdag af det omkring 600.000 hektar store Waiãpi-reservat. Et reservat, hvor Waiãpi-folket kun lukker godkendte besøgende ind hvert år.

Protesterer mod indblanding

Waiãpi-stammen lever et traditionelt liv i pagt med naturen. Gennem de senere år har den flere gange protesteret mod udefrakommende anlægsprojekter - herunder jagt på guld.

Som leder af stammesamfundet var Emyra Waiãpi en sten i skoen for guldgraverne.

Emyra Waiãpi blev derfor dræbt onsdag tæt ved byen Mariry, der ligger i Waiãpi-reservatet. Efterfølgende flygtede byens indbyggere til den større by Pedra Branca do Amapari. Her mødte en gruppe på omkring 50 garimpeiros op lørdag og affyrede skud.

- Garimperioerne er svært bevæbnede med maskinpistoler. Hvis ingen griber ind, vil de starte en kamp, siger stammemedlemmet Kureni Waiãpi til The Guardian.

Borgmesteren i Pedra Branca do Amapari, Beth Pelaes, kalder situationen for ”anspændt”.

Præsident vil udnytte naturrigdomme

De voldelige optrin i Waiãpi-reservatet hænger tæt sammen med politikken, som den brasilianske præsident, Jair Bolsonaro, fører. Ifølge The Guardian skulle præsidenten tidligere have sagt:

- Det er en skam, at den brasilianske hær ikke har været så effektive som den amerikanske, der i sin tid næsten udryddede indianerne (de nordamerikanske, red.).

Bolsonaros holdning til de brasilianske indianere var gennemgående i hans kampagne for at blive valgt til præsident. Allerede her sagde Bolsonaro, at stammefolkene kunne miste deres reservater, og siden han tiltrådte som præsident 1. januar har han flere gange lovet at tillade minedrift i stammefolkenes reservater.

Et tegn på dette er, at Bolsonaro har flyttet ansvaret for Amazonas til landbrugsministeriet, hvor landbrugslobbyen har stor indflydelse.

- Bolsonaros regering opildner til konflikt, og den opfordrer garimpeiros til at bevæge sig ind i reservaterne. Deres hænder er beskidte, siger Randolfe Rodrigues, der er senator i Amapá.

Øget rydning af regnskov

I juli kom det frem, at der i det første kvartal af 2019 var blevet rydder mere end 1000 kvadratkilometer regnskov i Brasilien. Det er en stigning på 68 procent sammenlignet med den samme periode sidste år.

På trods af, at rapporten var blevet udarbejdet af et statsligt institut, angreb Jair Bolsonaro konklusionerne. Han mente, at rapporten var et udtryk for en international "miljømæssig psykose" over beskyttelsen af Amazonas.

Set i det lys virker det ikke overraskende, at præsidenten i weekenden talte varmt om minedrift i områder beboet af stammefolk.

- Det er grunden til mine tilnærmelser til USA, sagde præsidenten ifølge en brasiliansk avis.

Politi sendt til Amapá

Omtrent samtidig med præsidentens tale ankom føderalt politi og specialstyrker fra Amapá til Waiãpi-reservatet.

- På nuværende tidspunkt er der ingen meldinger om en konflikt, selv om et dødsfald er blevet bekræftet. Vi har ingen yderligere deltaljer. Stedet er meget svært tilgængeligt, sagde en talskvinde for FUNAI, der er en statslig myndighed, som skal beskytte brasilianske stammefolk og deres land.