Udland

Russisk politikers ansigt svulmede op - tilhængere frygter brug af 'kemisk stof'

Aleksej Navalnij blev anholdt i sidste uge forud for stor demonstration i Moskva. Siden er han blevet indlagt med "opsvulmet ansigt".

Den russiske oppositionsleder, Aleksej Navalnij, er muligvis blevet skadet af "et ukendt kemisk stof".

Det skriver en af Navalnijs personlige læger, Anastasia Vasilieva, på Facebook, efter at hun og en kollega søndag besøgte Navalnij på det hospital, hvor han er indlagt.

Oppositionslederen har siddet fængslet siden onsdag, men blev i weekenden overført til et hospital i Moskva, efter at han var blevet ramt af det, som myndighederne beskrev som "en alvorlig allergisk reaktion".

En læge fra hospitalet siger mandag ifølge Reuters, at der skulle være tale om nældefeber, og at Navalnij allerede er i bedring. Han vil blive ført tilbage til fængslet mandag.

'Et ukendt kemisk stof'

Aleksej Navalnijs tilhængere og personlige læger stiller sig imidlertid tvivlende over for diagnosen, fordi han aldrig har lidt af allergiske reaktioner før. De frygter, at der er andre grunde til, at Navalnijs ansigt pludselig "svulmede alvorligt op og blev rødt", som det beskrives.

- Vi kan ikke udelukke, at hud og slimhinder er blevet skadet af et ukendt kemisk stof med hjælp fra en vis "tredje person", som lægen Anastasia Vasilieva skriver på Facebook.

Tilhængernes bekymring er til dels begrundet i, at Navalnij i 2017 blev udsat for et angreb, hvor han fik smidt blegemiddel i ansigtet og midlertidigt mistede synet på det ene øje.

Men hans tilhængere understreger samtidig, at hans helbredsproblemer kan skyldes helt andre ting end allergiske reaktioner eller kemiske angreb.

En af hans kolleger fra oppositionsbevægelsen, Leonid Volkov, siger ifølge avisen The Guardian, at han selv har siddet i præcis samme celle som den, Navalnij blev anbragt i. Og dengang fik han også et slemt udslæt i ansigtet på grund af de dårlige sanitære forhold i cellen.

Under skarpt opsyn

De russiske myndigheder holder Navalnij under skarp kontrol, også mens han er indlagt. Søndag blev mindst ti af hans tilhængere anholdt uden for hospitalet, hvor de havde samlet sig for at høre nyt om hans tilstand.

Hans personlige læger fik kun meget begrænset adgang til at undersøge ham på hospitalet.

Ifølge tal fra de russiske myndigheder blev mere end 1000 mennesker tilbageholdt efter lørdagens demonstration i Moskva. Her bliver en af dem ført bort.

- De måtte ikke engang komme ind til ham. De måtte kigge på ham gennem døren, fortæller Weekendavisens ruslandskorrespondent, Andrey Kazankov, til TV 2.

Udelukket fra valg

Aleksej Navalnij blev anholdt onsdag, efter at han havde opfordret alle til at deltage i lørdagens store demonstration i Moskva, hvor over 1000 personer endte med at blive anholdt.

Den seneste tids demonstrationer er nogle af de største i nyere tid. De sker i protest mod, at en række oppositionskandidater er blevet udelukket fra at stille op til byrådsvalget i september.

Inden demonstrationen lørdag var Navalnij blevet idømt 30 dages fængsel, og han var derfor forhindret i at deltage.

- Han betragtes som en farlig mand. Han er tæt på verdensrekorden med hensyn til, hvor mange gange han er blevet anholdt. Jeg kan næsten ikke mindes en demonstration i Rusland, hvor han ikke bliver anholdt, enten i forbindelse med selve demonstrationen eller før, fortæller Andrey Kazankov.

'Sport er ikke altid sundt'

Navalnij tog da også sin anholdelse med galgenhumor, beretter tv-stationen CNN.

Fra politistationen skrev han på sin Instagram-konto, at han var blevet anholdt foran sin lejlighed, netop som han var gået ud for at løbe en morgentur:

- Folk har ret, når de siger, at sport ikke altid er godt for dit helbred. Jeg er blevet tilbageholdt og sidder nu på en politistation iklædt shorts som en anden idiot, skrev Navalnij.

Farlig for Putin

Navalnij betragtes i dag som den førende oppositionsfigur i Rusland, selvom han ikke selv kan stille op til lokalvalget i Moskva – eller noget andet valg for den sags skyld, fortæller Weekendavisens Andrey Kazankov.

- Han er farlig for Putin, for han er måske den eneste af alle oppositionskandidater af betydning. Han formåede at få et stærkt resultat i 2013, da han stillede op til borgmestervalget i Moskva. Dengang fik han næsten en tredjedel af stemmerne, selvom han var bandlyst fra tv, siger Andrey Kazankov.

- Det er det sidste valg, han har deltaget i. Han må ikke stille op til valg længere, men han forbliver denne samlende figur, som man ser op til, fortsætter ruslandskorrespondenten.

I stedet er det en række af Navalnijs støtter, der har forsøgt at stille op til lokalvalget i Moskva. De er dog blevet forhindret, fordi myndighederne siger, at de ikke opfylder kravene til at komme på stemmesedlen.

Oppositionen vil forsøge at gentage deres demonstrationer næste lørdag for at opretholde presset på myndighederne, skriver avisen Moskow News.