Udland

52 dræbt under fangeopgør

Opgøret varede fem timer og var mellem rivaliserende bander.

Mindst 52 er blevet dræbt i et opgør mellem indsatte i et fængsel i det nordlige Brasilien.

16 af dem blev halshugget, oplyser myndighederne ifølge det brasilianske medie G1, mens andre af de indsatte døde af røgforgiftning.

Kampene var mellem rivaliserende bander, og to fængselsbetjente blev taget som gidsler. Ifølge AP er ingen fra personalet dog kommet til skade.

Den brasilanske avis Correio Braziliense skriver, at det tidligere på eftermiddagen lokal tid fremgik af et pressemøde, at opgøret var kommet under kontrol, og at de to fængselsbetjente, som var blevet taget som gidsler, var blevet frigivet.

Det fem timer lange opgør begyndte klokken syv mandag morgen og fandt sted i fængslet i Altamira i den nordbrasilianske delstat Pará. Ifølge G1 har fængslet en kapacitet på 200 indsatte, men indtil i dag har der været lukket 311 inde.

Brasilien er i forvejen berygtet for sine overfyldte fængsler.

Bander rivaliserer hinanden

Ifølge G1, der referer til fængselsledelsen, brød indsatte fra en afdeling ind i en anden, hvor en rivaliserende gruppe sad. Nogle af fangerne satte herefter ild til noget af fængslet, så myndighederne ikke kunne komme ind, skriver AP.

I maj blev 40 mennesker dræbt, da der udbrød kampe i fire forskellige fængsler i byen Manaus i Nordbrasilien. Dagen forinden var 15 fundet døde efter lignende opgør i et af byens fængsler.

Og i januar i 2017 døde næsten 150 indsatte i løbet af tre uger efter voldelige opgør i de brasilianske fængsler, hvor lokale bander med støtte fra landets to største narkokarteller angreb hinanden.

Brasilien ligger nummer tre i verden, når det gælder antallet af fanger. Kun overgået af USA og Kina.

I juni 2016 var der 726.721 fanger, fremgår det af tal fra Brasiliens statistiske kontor.

Brasiliens præsident, Jair Bolsonaro, har lovet et opgør med volden i fængslerne. Han vil have en strammere kontrol med fængslerne, og han vil bygge mange flere af dem. Men hans ønsker bliver besværliggjort af, at mange af fængslerne er kontrolleret i de enkelte stater, de er placeret i.